FOTO // A fost reabilitat podul Delacău–Bulboaca–R2
Podul de șosea de la Bulboaca, situat pe drumul public G109 Delacău–Bulboaca–R2, km 23,850, a fost reabilitat și transmis în recepția autorităților.
Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor, la evenimentul de recepție a participat Secretarul de Stat în domeniul infrastructurii rutiere, Nicolai Mîndra, împreună cu comisia de recepție, formată din conducerea și reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan, precum și reprezentanții antreprenorului.
„Reparația acestui pod contribuie la dezvoltarea durabilă a rețelei rutiere regionale și creșterea nivelului de siguranță și confort la trafic, asigurând condiții mai bune de circulație pentru toți utilizatorii de drum. Felicitări participanților la trafic!”, a declarat directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.
Potrivit autorităților, acest proiect reflectă un angajament pentru îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii rutiere, facilitând o mobilitate mai sigură și eficientă pentru toți cetățenii.
Lucrările de reparație, demarate în luna iulie 2023, au inclus:
- demontarea și reparația grinzilor suprastructurii pentru o durabilitate sporită;
- înlocuirea riglelor la pile și culei pentru o rezistență îmbunătățită;
- executarea zidurilor de gardă noi și înlocuirea banchetelor la pile și culei, inclusiv montarea aparatelor de reazem noi;
- execuția căii podului, care a inclus dala de suprabetonare, trotuar din beton BA monolit, îmbrăcămintea din beton asfaltic în 2 straturi (BAP – 4 cm; MAS – 4 cm), parapet de siguranță, parapet pietonal;
- protejarea taluzurilor și refacerea sfertului de con pentru prevenirea eroziunii, și altele.
Este de menționat că podul din localitatea Bulboaca a fost construit în anul 1970. El asigură traversarea drumului peste râul Bîc și depășește o durată de exploatare de 44 de ani. În urma unei expertize tehnice, s-au constatat degradări semnificative ale elementelor structurale.
Aceste deficiențe au impus necesitatea urgentă de reparație, pentru a restabili funcționalitatea podului și a asigura circulația rutieră în condiții de siguranță și confort.
Podul are o lungime de 67,46 m, lățimea de 12,8 m și 5 deschideri. Valoarea totală a proiectului este de 17 014 861.8 lei, bani alocați din mijloacele Fondului Rutier.