Videoclipuri montate și false despre un ministru. Daniel Vodă: Toate aceste ilegalități vor fi acționate în judecată
După ce mai multe personalități au căzut victime ale campaniilor de denigrare și au fost utilizate în imagini video false și montate, autoritățile de la Chișinău au venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni. Și asta în contextul în care pe internet au apărut niște imagini video denigratoare în care este vizat și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Despre aceste lucruri a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Guvernului. Potrivit demnitarului, aceste falsuri sunt specifice perioadei de campanie electorală, dar ele vor fi dur sancționate.
„Toate aceste ilegalități comise vor fi acționate în judecată și a fost menționat cazul recent al unui membru al Cabinetului de Miniștri, ministrul Dumitru Alaiba”, a declarat Daniel Vodă.
În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu o serie de recomandări pentru populație, ca să nu cadă pradă acestor imagini false.
„Am pregătit sfaturi utile pentru a identifica și a cunoaște atunci când unele conținuturi video sunt false, sau prezintă conținut care poate fi falsificat. Videoclipurile montate sau deepfake-urile devin din ce în ce mai avansate, dar le putem detecta atunci când le urmărim în detalii”, a specificat Daniel Vodă.
Iată câteva sfaturi utile, care ne pot detecta un video fals:
1 – Detalii vizuale. Să observăm expresiile faciale dacă sunt naturale sau nu, să urmărim mișcările faciale ale protagoniștilor videourilor dacă se potrivesc sau nu. Iar în cazul în care nu se potrivesc probabilitatea este că sunt montate sau deepfake e mai înaltă.
2 – Sunetul. Să observăm dacă vocea este robotizată sau nu, dacă este clară și naturală, sau dacă ar aparține persoanei vizate.
3 – Sursa. De unde provine videoclipul? Dacă a fost lansat de exemplu de pe o platformă anonimă, necunoscută, sau a fost sponsorizată de pe o platformă care anterior nu a fost urmărită. Este desigur un semn de întrebare pe care trebuie să vi-l adresați de fiecare dată. Este sursa sigură? Este contul cunoscut? Trebuie să luați în considerare toate aceste detalii.
4 - Și cea mai importantă este: gândirea critică. „Vom fi mai puternici ca și societate atunci când vom examina critic informațiile, care sunt în spațiul public. Să nu credem ceea ce vedem online, să verificăm informațiile din surse demne de încredere și desigur să analizăm dacă informațiile din videoclipuri sunt plauzibile, adevărate sau nu. Anterior și Poliția națională a alertat populația despre videoclipurile false, sau escrocherii care au fost promovate. Sunt vizați nu doar politicienii, ci și alte persoane publice, sau agenți economici”, a adăugat Daniel Vodă.
În context, el a îndemnat repetat populația să fie foarte atentă la conturile pe care le utilizează escrocii, să analizeze bine informațiile pe care le văd și să le verifice întotdeauna din surse oficiale.
Menționăm, că astăzi în ședința Guvernului și prim-ministrul Dorin Recean a abordat acest subiect. El a declarat că suntem în campanie electorală și sunt mai mulți degenerați care produc minciuni, falsuri. „ dar, mă gândesc, că există limita decenței. Vreau să reamintesc că în campania electorală discuția trebuie să fie despre cum construim Moldova. Dacă nu aveți un plan cum să dezvoltăm R. Moldova, atunci nu umpleți spațiul informațional cu minciuni și video false”, a menționat Dorin Recean.
Deschide și : Anti-Fake // Premierul Dorin Recean combate noi falsuri ale Kremlinului