(VIDEO) „Finanțarea ilegală a partidelor”. Doar în luna septembrie Moscova a trimis 15 mln. dolari pentru a destabiliza situația în R.Moldova
Ofițerii INI și procurorii anticorupție au descins cu noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Potrivit IGP, în cadrul perchezițiilor realizate au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.
Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum.
Potrivit Poliției, grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din:
- 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială „PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45 000 lei.
- 1927 președinți de sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.
- peste 50 000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.
- peste 70 000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea „Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 - 1800 lei.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a menționat că doar în luna septembrie, au fost documentate transferuri de peste 15 milioane de dolari pe conturile unor persoane corupte.
Mai exact, este vorba de circa 50 de mii de „activiști” și „simpatizanți”, scopul cărora este perturbarea proceselor electorale din R.Moldova și organizarea protestelor.
Cernăuțeanu a mai precizat că autoritățile cunosc candidații lui Șor și Moscovei în cadrul scrutinului prezidențial.
Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un apel către cetățenii care fac parte din gruparea „ȘOR” să nu accepte banii veniți din surse tenebre, și asta că pedeapsa aplicată va fi una mai dură decât beneficiile obținute.
„Este foarte șocant să descoperim cât de multe persoane până acum s-au implicat în aceste activități. Venim cu un mesaj foarte, foarte clar pentru fiecare persoană care până în ziua de azi a oferit datele personale ca să-i fie deschis cont bancar în Rusia. Aceste persoane participă în această schemă (de spălare de bani – nota red.) riscă nu doar o amendă de până la 37 mii lei, dar și să aplicăm sechestre. Mesajul este foarte clar – nu merită să vă implicați în așa ceva, pentru că riscați amendă, confiscare sau chiar închisoare”, a declarat șeful PA.
Poliția precizează că organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.