Atenție în perioada fermentării vinului! 3500 de gospodării, inspectate de salvatori
Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru a-i instrui cum să prevină cazurile de intoxicaţii în perioada fermentării vinului. Angajații IGSU au îndemnat personal gospodarii să respecte regulile de securitate în procesul de producere a vinului în condiții casnice. Şi asta pentru a evita pericolul intoxicării cu dioxid de carbon. În această toamnă au fost deja înregistrate două cazuri de deces ca urmare a unor astfel de intoxicaţii, transmite IPN.
Potrivit IGSU, numai în ultimele două săptămâni salvatorii au vizitat aproape o mie de gospodării din toate regiunile ţării, fiind preveniţi asupra riscurilor peste 3 mii 500 de oameni. Aceştia au fost informaţi despre eventuale pericole, care pot apărea în procesul de fermentare a vinului. Mai exact, dioxidul de carbon, emanat, un gaz inodor și incolor, poate duce la intoxicații grave şi chiar la decese.
Pentru a verifica, siguranța spațiului în care păstrează vinul, oamenii sunt sfătuiţi să aprindă o lumânare, înainte de a intra în beciuri. Dacă lumânarea arde, aportul de oxigen este suficient, iar dacă aceasta se stinge, oxigenul este insuficient și există riscul de intoxicație.
Gospodarii mai sunt sfătuiţi să nu intre fără echipament de protecție în spațiile închise, unde păstrează produsul nefermentat, să asigure o ventilație permanentă a beciurilor și să evite închiderea ermetică a recipientelor cu vin.
Pentru evitarea riscurilor, este indicat ca vinul să fie ținut în aer liber atât cât timp fermentează.
Potrivit specialiştilor, primele simptome care apar în intoxicația cu dioxid de carbon sunt durerile de cap, amețeala, starea de vomă, iar în cazuri grave se pot produce convulsii, persoana poate intra în comă ori să moară.
În total, de la începutul măsurilor IGSU de prevenire a populaţei, au fost instruite aproape 10 mii 500 de persoane, fiind vizitate până la 2 300 de case de locuit.