Guvernul pregătește măsuri pentru combaterea alcoolismului
Majorarea accizului pentru băuturile alcoolice și interdicția de a comercializa băuturi persoanelor mai mici de 21 de ani sunt printre măsurile examinate de autorități pentru a combate alcoolismul. Sub președinția viceprim-ministrului Gheorghe Brega, la Guvern s-au întrunit în ședinţă membrii Consiliului pentru coordonarea Programului național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020 în cadrul căreia s-au examinat propunerile.
„Republica Moldova este clasificată ca o țară de top în lista de consum de alcool pe cap de locuitor. Costurile sociale asociate consumului de alcool constituie circa 1% din PIB. Totodată avem deficiențe la cadrul normativ care stopează implementarea și armonizarea cadrului legal național la legislația UE în domeniu”, - a remarcat vicepremierul și președintele Consiliului Gheorghe Brega, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.
Angela Ciobanu, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății a menționat că politicile de combatere a alcoolismului pot fi eficiente doar prin majorarea taxelor (accizelor) la băuturile alcoolice, inclusiv la bere, interzicerea publicității și restricționarea vânzărilor acestor produse.
Potrivit participanților la ședință, situația alarmantă în domeniu necesită elaborarea și aplicarea unor politici și acțiuni coerente, modificări urgente la legislație și alinierea la legislaţia UE în domeniul controlului alcoolului. Recomandările s-au referit la legislația cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, cu includerea berii în lista de băuturi alcoolice, interzicerea comercializării alcoolului persoanelor care nu au împlinit 21 ani, aplicarea politicilor interne de promovare a locurilor de muncă libere de alcool în instituţii, acțiuni de informare, educație și de promovare a modului sănătos de viață, în special pentru tineri.
Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a dispus stabilirea unui grup tehnic de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și industriei alimentare cu participarea tuturor instituțiilor vizate în vederea inițierii modificărilor legislative sus-menționate.
Conform ultimelor date, Republica Moldova se clasează pe locul doi în lume la capitolul consumului de alcool pe cap de locuitor.
Sursa: IPN