Elveția desfășoară în Republica Moldova reforma serviciilor de sănătate mintală
În Republica Moldova, este în plină desfășurare proiectul „Reforma Serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova”, ce urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin asigurarea accesului la acest tip de servicii la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele beneficiarilor.
Proiectul este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat la nivel național de Instituția Privată ”Trimbos Moldova”, în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al RM.
Obiectivul general al primei faze de implementare a proiectului (2014 – 2017) este inițierea reformei sistemului sănătății mintale la nivel național. Reforma prevede revizuirea cadrului juridic, de reglementare și de mecanisme financiare. În particular, această etapă a proiectului urmărește consolidarea modelului de servicii comunitare de sănătate mintală, prin dezvoltarea, testarea şi introducerea acestui model în 4 raioane: Orhei, Soroca, Cimișlia și Cahul.
În cadrul proiectului, Centrele Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) din aceste 4 raioane pilot au fost renovate și dotate cu echipamentul necesar bunei funcționări.
Astăzi, 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Evenimentul a fost inițiat în anul 1992 la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală și apoi preluat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Estimările OMS denotă că, la nivel global, peste 450 milioane de persoane sunt afectate de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament şi neurologice, dar și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Se estimează că unul din patru adulți se vor confrunta cu dificultăți de sănătate mintală, iar frecvența afecțiunilor mintale va spori de la 12% (din totalul afecțiunilor cu dizabilități, cât este în prezent) până la 15% în 2020.