Poliția moldovenească sâmbătă a împroșcat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii împotriva guvernului în timpul paradei dedicate zilei de independență a fostei republici sovietice.

Poliția moldovenească sâmbătă a împroșcat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii împotriva guvernului în timpul paradei dedicate zilei de independență a fostei republici sovietice.

Sute de oameni s-au adunat lângă PMAN.  Mulți au scandat „hoţilor” şi „să vă fie ruşine” către conducerea ţării în timp ce ei depuneau flori la monumental lui Ștefan cel Mare, un erou moldovean din secolul al XV-lea.

Doar un grup mic de persoane a fost lăsat să intre în PMAN după cordonul de poliție. Nu au fost raportate leziuni după ciocnirile de sâmbătă.

Subliniind tensiunile, Timofti a declarat într-un discurs mai devreme, sâmbătă, că independența și securitatea Moldovei au fost compromise de prezența "forțelor militare străine care se află pe teritoriul țării împotriva voinței populației."

El se referea la prezența celor 1000 de pacificatori rusești în enclava separatistă pro-rusă din Transnistria în estul Moldovei.

Transnistria s-a separat de Moldova în 1990 pe baza temerilor că au dorit să se reunească cu România, din care Moldova făcea parte până în 1940. Aproape 1500 au murit într-un război în 1992 între moldoveni și separatiști.

Membrul Uniunii Europene România are o relație strînsă cu Moldova. Președintele României Klaus Iohannis a spus sâmbătă, ziua ce a fost o ocazie de a "sprijini proiectele care vor îmbunătăți viața tuturor cetățenilor moldoveni și vor îndeplini destinul lor european."

Moldova, aflată între România și Ucraina, a declarat independența la 27 august 1991, după Uniunea Sovietică s-a destrămat.

Națiunea ce are dificultăți economice depinde de Rusia pentru gazul importat. Cifrele publicate în această săptămână au constatat că mai mult de un sfert din cetățenii Republicii Moldova au emigrat pentru muncă, și mai mult de jumătate dintre ei lucrează în Rusia.

Sursa: Fox News