Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a acceptat astăzi prin vot demisia Cristinei Țărnă din funcția de vicedirector al Centrului Național Anticorupție (CNA).

La prezentarea proiectului de hotărâre cu privire la demisia vicedirectorului CNA, președintele Comisiei parlamentare de profil, Raisa Apolschi a menționat: „Avem cererea de demisie a doamnei Țărnă. Este mai mult o chestie tehnică. Noi nu putem să impunem omul să muncească dacă nu vrea”.

Ulterior majoritatea membrilor Comisiei au votat pentru acest proiect de hotărâre, cu excepția Allei Dolință, membră PSRM.

Tot astăzi comisia de profil a aprobat regulamentul de desfășurare a concursului pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). 

Concursul urmează să înceapă mâine 19 octombrie, iar dosarele pot fi prezentate în termen de 30 de zile calendaristice. Potrivit Regulamentului adoptat astăzi, candidatul la funcţia de director trebuie să întrunească următoarele cerinţe:

 - Deţine cetăţenia Republicii Moldova şi este domiciliat pe teritoriul ei;

 - Are capacitate deplină de exerciţiu;

 - Are studii superioare juridice;

 - Are o vechime în muncă în domeniul juridic de cel puţin 10 ani;

 - Se bucură de o reputaţie ireproşabilă;

 - Nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nu este şi nu a fost angajat în cadrul organelor permanente ale vreunui partid politic;

 - Nu are antecedente penale;

 - Cunoaşte limba română;

 - Este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuţiilor.

Amintim că mandatul actualului director, Viorel Chetraru, expiră în data de 25 octombrie. Potrivit Legii cu privire la CNA, directorul este numit în funcție de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși. Mandatul acestuia este de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

---------------------- De precizat este și faptul că după ce Deschide.MD a scris „pe surse” că vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, și-a dat demisia, aceasta a publicat o reacție pe facebook, în care a explicat motivele pentru care a luat această decizie. Ea își confirmă nemulțumirea față de faptul că ARBI va fi mutat de la CNA - la FISC și adaugă un alt motiv: posibile reduceri a competențelor CNA în urma reformei anunțată de guvernare.