Miercuri a fost ultima zi oficială de muncă în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru Viorel Chetraru. La sfârșit de mandat, șeful CNA spune că, în cei opt ani de luptă împotriva corupției, au fost de toate: de câteva ori s-a gândit la demisie, au fost și perioade de neliniște, dar și diferite blocaje peste care a trebuit să treacă.

Deși va deține interimatul o scurtă perioadă de timp, la finalul mandatului său de director CNA Viorel Chetraru a declarat, în exclusivitate pentru Deschide.MD, că își dorește ca lupta cu fenomenul corupției să fie continuată într-o abordare sistemică. 

„În 8 ani au fost de toate. Cea mai mare realizare o consider reformarea fostului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), prin care s-au eliminat activitățile noastre pe zona investigațiilor economice, ceea ce ne-a permis să ne ocupăm, în principal, de combaterea corupției. Am intrat pe zone intangibile, acolo unde este concentrată marea corupţie, am investigat înalţi funcţionari şi am dat un semnal destul de puternic celor care s-au ascuns după scuturi politice”, susține șeful CNA.

Chetraru este recunoscător și procurorilor care au dus la capăt acțiunile începute de ofițerii Centrului. Chiar dacă recunoaște că în opt ani corupția din Republica Moldova nu a dispărut, șeful CNA spune că, totuşi, s-a diminuat semnificativ. 

„În toate eforturile noastre, am avut o procuratură în spate, care ne-a sprijinit, a dat sens şi finalitate acţiunilor noastre. Vă imaginaţi, acum câţiva ani, să avem miniştri în exerciţiu, deputaţi sau şefi de agenţii guvernamentale, care să fie arestaţi şi condamnaţi? Desigur, în 8 ani n-a dispărut corupţia, dar s-a diminuat semnificativ. S-au făcut paşi importanţi. Urmează doar ca această luptă să fie continuată şi să fie o abordare sistemică”, este de părere Viorel Chetraru

Fiind în funcția de director CNA, Viorel Chetraru recunoaște că a avut și regrete, „perioade de neliniște” și era mereu pregătit de „tentative de discreditare, presiuni, campanii media”.

„Mă întrebaţi dacă am regrete? Cum să nu le am? Nu cred că trebuie să vă amintesc câte perioade de „nelinişte" am trăit în această funcţie. Când conduci o instituţie anticorupţie, trebuie să fii pregătit că vor fi tentative de discreditare, presiuni, campanii media. Am avut blocaje peste blocaje. M-am gândit şi la demisie de câteva ori, dar am înţeles că presiunile vor continua, iar ca şi consecinţă va avea de suferit echipa de oameni care a dat dovadă, în aceşti ani, de mult curaj şi profesionalism”, adaugă șeful de la Anticorupție. 

Pe finalul discuției, directorul Centrului Național Anticorupție a transmis un mesaj succesorului său: „Cred că acţiunile începute de noi trebuie intensificate şi continuate, de aceea îi doresc să preia mandatul şi echipa cu încredere că va face faţă tuturor provocărilor”.

În 2012, Viorel Chetraru a fost ales prin concurs de către Parlament, pe o perioadă de 5 ani, în funcția de director al CNA. La 19 octombrie curent, Parlamentul a anunțat concursul de selectare succesorului acestuia. Candidații vor depune dosarele în perioada 19 octombrie – 29 noiembrie, la secretariatul Comisiei juridice, numiri și imunități, aflată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 105, biroul 926. În următoarele două săptămâni Viorel Chetraru va asigura interimatul funcției de director al CNA.