Procurorii oferă DETALII despre moldoveanul care promova ideologia „Statului Islamic”
Un cetăţean al Republicii Moldova, suspectat de promovarea ideologiei „Statului Islamic", a fost arestat pentru 30 de zile. Declaraţia a fost făcută astăzi de către procurorul, Denis Rotaru, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.
Oamenii legii au precizat că în total, pentru promovarea activităţii teroriste, în perioada septembrie-octombrie curent, au fost reţinute trei persoane. Bănuiţii plasau în reţeaua internet mesaje în susținerea activităţii diferitor entităţi teroriste, cum ar fi statul Islamic. Două dintre cele trei persoane reţinute sînt cetăţeni străini, iar ultima este cetăţean al R. Moldova. Vîrsta suspecţilor este cuprinsă între 18 şi 46 de ani. Anterior, aceștia nu au fost condamnaţi, însă au avut antecedente penale.
„Ultima persoană arestată a creat o platformă de comunicare pe o reţea de socializare cu denumirea „Adept al statului Islamic", unde plasa fotografii şi imagini video cu diferite activităţi extremiste şi teroriste şi chema la acţiuni de finanţare a acestei organizaţii şi de promovare a ideologiilor islamice", a spus procurorul Denis Rotaru.
Şeful de direcţie al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Iulian Caraman, a mai specificat că cea de-a treia persoană reţinută se afla în vizorul organelor de forță pe parcursul ultimilor doi ani pentru suspiciuni de auto-radicalizare. „Bănuitul a fost convertit la islam acum un an în urmă. Oamenii legii au monitorizat fluxurile financiare ale cetăţeanului, precum şi locul aflării acestuia. Suspectul a fost reţinut, după ce s-a stabilit că ar putea organiza acţiuni periculoase în adresa securităţii R. Moldova", a menţionat Caraman.
„Totodată, s-a demonstrat că persoana a încercat să recruteze tineri din R. Moldova pentru a participa sau a susţine ideologia Statului Islamic. De aceea, facem apel public către părinţi ca să fie atenţi şi vigilenţi cu copii, în special în ceea ce ţine de resursele informaţionale pe care la accesează, întrucît aceştia pot fi influenţaţi de ideologiile radicale", a precizat Caraman.
În toate trei cauze au fost iniţiate dosare penale. Oamenii legii continuă să investigheze cazurile date şi întreprind măsurile necesare pentru identificarea unor eventuale conexiuni cu persoane aflate peste hotarele ţării.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă o pedeapsă de pînă la cinci ani de închisoare.