EXCLUSIV: Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis. Platon pierde războiul dus cu BNM pentru MAIB
Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat câștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei în litigiul cu acționarii Moldova Agroindbank, ale căror acțiuni au fost blocate anterior de conducerea BNM pentru activitate concertată.
Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, care a adăugat că instituția va reveni mai târziu cu mai multe detalii.
Amintim că pe 14 iunie 2016, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a decis ca BNM „să se abţină de la următorii paşi" privind realizarea deciziei sale de recunoaştere drept „concertat" a pachetului de acţiuni ale Moldova-Agroindbank (MAIB).
Potrivit deciziei de atunci, Republica Moldova (prin intermediul BNM şi/sau Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare sau în oricare alt mod) trebuie să se abţină pe viitor de la măsuri ce vizează anularea acţiunilor, până la soluţionarea litigiului printr-o decizie definitivă de arbitraj în fond.
În documentul citat se menționa că, „în conformitate cu art.16 din Legea privind investiţiile în activitatea de întreprinzător şi Legea privind arbitrajul a Republicii Moldova, decizia de arbitraj este obligatorie. Decizia trebuie executată de partea în privinţa căreia a fost pronunţată, benevol şi neîntârziat".
Curtea de Arbitraj de la Stockholm anunța atunci că „interzice întreprinderea unor măsuri în privinţa acţiunilor Moldova-Agroindbank, blocate prin decizia BNM din 2 martie 2016, care au drept scop anularea sau înstrăinarea acestora prin orice mod posibil".
BNM a decis pe 2 martie 2016 că mai mulți acționari de la Moldova - Agroindbank să fie obligați să întoarcă acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank" S.A. Această cotă constituia 39,58 la sută din totalul acțiunilor de la această bancă.
-------------------- Atunci, un grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank" S.A., compus din ÎCS "Gser Grup" SRL, "Prodromos Limited", "Provix Group" SRL, "Tush Enterprises" LTD, "Dresfond Invest Limited", "Symbol Wood Limited", SIA "Dilnoro Group", CA "Alliance Insurance Group" S.A., OOO "Kомпозит", "Multigold Production Limited", "Hessond Solution Limited", "Setora Limited", "Salvia Enterprise" LTD, "Mattiola Business" LTD, "Ostryn Business Limited", "Azyol Development LTD", "Moldasig" S.A., "Dunlin Invest" LTD, B.C. "Moldindconbank" S.A., OOO "Eвробалт", acționează concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în valoare cumulativă de 39.58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.
-------------------------- În presă s-a vorbit de multe ori că în spatele acestor acționari nu ar fi nimeni altul decât supranumitul „Raider nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon. Un alt aspect este că după ce acțiunile au fost blocate de BNM, fiul lui Veaceslav Platon ar fi dorit să le cumpere, însă BNM a blocat de fiecare dată aceste tranzacții.
Veaceslav Platon a fost condamnat astăzi la încă 12 ani de pușcărie. Sentința vine în urma deschiderii unui alt dosar, pe lângă cel în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru delapidarea BEM.
De precizat este că supranumitul „raiderul nr 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon, a mai fost condamnat o dată - în aprilie 2017, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de 5 ani.
Deschide.MD amintește că Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care a avut procedura de extrădare.
Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău, după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii, dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.