Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc și, pe 8 decembrie, a constatat că aceasta este una motivată politic. Informația este cuprinsă într-un răspuns oficial oferit de Centrul de Cooperarea Polițienească Internațională la solicitarea scrisă a redacției Deschide.MD.

Totodată, Secretariatul General al OIPC INTERPOL a cerut tuturor statelor-membre să nu dea curs solicitărilor venite din partea Federației Ruse în ceea ce îl privește pe Vlad Plahotniuc și să elimine eventualele înregistrări aflate în Bazele de date naționale pe acest nume. OIPC și-a motivat decizia prin faptul că Organizația nu poate să intervină în dispute de natură politică între două state-membre. 

De altfel, în răspunsul primit se menționează că încercările Federației Ruse de a-l da în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc au fost efectuate în mod repetat. Astfel, pe data de 6 iunie a mai fost emisă o decizie asemănătoare celei din 8 decembrie în privința liderului PD. Ca și în cazul primului demers, OIPC INTERPOL l-a considerat motivat politic. 

Totodată, INTERPOL Moldova ne anunță că are în vizor și cazurile altor oficiali și reprezentanți politici în privința cărora se exercită măsuri de natură abuzivă din partea Federației Ruse, la fel, motivate politic. 

Ținem să precizăm că secretarul de presă al Judecătoriei raionale Basmanîi (Moscova) a declarat pentru presa din Rusia că Vlad Plahotniuc, ar fi fost anunţat în căutare internaţională, fiind vizat într-un dosar penal pentru „tentativa de omor, comis de un grup de persoane motivat de ură politică, ideologică, rasială, etnică sau religioasă”. Decizia privind arestul în absență a fost luata înca din 30 noiembrie, iar decizia instanței ruse a fost atacată la Curtea de Apel Moscova.

Dosarul penal pornit în Rusia împotriva lui Vlad Plahotniuc are la bază o plângere depusă de Renato Usatîi. Despre asta a scris zeppelin.md într-o investigație jurnalistică, conform căreia Renato Usatîi s-a plâns autorităților de la Moscova că liderul PDM ar fi vrut să îl omoare în anul 2014, motivația fiind una politică.

La rândul său, Partidul Democrat (PD) a catalogat acțiunile Rusiei drept provocare, hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către autoritățile ruse, reprezentanții partidului, oficiali ai Guvernului și Parlamentului. Democrații au cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene „să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acțiuni de hărțuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.

De asemenea, PD spunea că va informa instituțiile internaționale în legătură cu noile abuzuri comise de Federația Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali și parlamentari ai R. Moldova.