Declarația comună semnată de 98 de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical prenatal din Republica Moldova a fost depusă astăzi, 12 ianuarie, la Guvern, după care și la alte instituții vizate, transmite IPN.

Prin respectiva declarație, femeile cer prim-ministrului Pavel Filip să efectueze controale ample pe tot teritoriul Republicii Moldova pentru a vedea care este pregătirea profesională a cadrelor medicale și care este sunt dotările pentru oferirea asistenței medicale de urgență în cazul nașterilor premature și nu doar.

„Sunt depistate probleme foarte grave în sistemul medical prenatal, de la umilire, înjosire, discriminare, violență obstetrică, corupție, malpraxis etc.  Trebuie schimbat ceva în sistemul medical”, a spus Alina Andronache co-autoare a declarației.

Declarația mai este adresată Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, oficiului Avocatului Poporului, Centrului Național Anticorupție și instituțiilor internaționale acreditate în Moldova, pentru ca acestea să intervină conform atribuțiilor pe care le dețin.

Petiția a fost lansată după ce o tânără a relatat pe o rețea de socializare cum a fost nevoită să nască singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină din cauza unor malformații congenitale la făt.