Traian Băsescu după decizia de azi a instanței: Nu-mi sunt clare motivele invocate de judecători
Avocații fostului președinte al României, Traian Băsescu, nu exclud posibilitatea de a contesta decizia de astăzi a Judecătoriei Botanica în instanța superioară, fiindcă nu sunt de acord cu hotărârea conform căreia clientul lor a rămas în continuare fără cetățenia R. Moldova. Totodată, fostul președinte al României a comentat modul de obținere a cetățeniei române de către reprezentantul Președinției, Maxim Lebedinschi, menționând că juristul nu a fost nevoit să stea trei ani de zile în România, ca să obțină cetățenia.
După ce magistrații au decis ca fostul președinte al României să rămână fără cetățenia R. Moldova, avocatul Andrei Bivol a declarat presei că această hotărâre este un ilegală și că va decide ulterior dacă o va ataca în instanța superioară.
„Mi se pare o decizie absolut ilegală și desigur că ne gândim să atacăm. Cetățenia a fost retrasă abuziv. Instituțiile abilitate s-au expus asupra acestui lucru. Așteptăm hotărârea motivată pentru a vedea ce argumente aduce instanța pentru a combate acest lucru. Cu privire la mult-trâmbițata motivație că au fost ascunse anumite informații, vreau să vă spun că, atunci când a fost acordată cetățenia R. Moldova, nu era indicat ca să fie prezentate anumite informații suplimentare; iar acest lucru trebuia să-l facă Serviciul de Informații și Securitate: să solicite aceste informații, dacă erau numite temeiuri pentru a ascunde acest lucru. Prin urmare, președintele Dodon a ales cea mai ușoară și ilegală cale, anume de a retrage cetățenia domnului Băsescu”, a declarat avocatul.
„Se interzice acordarea cetățeniei R. Moldova persoanelor aflate în urmărire penală. În momentul primirii cetățeniei, Băsescu figura ca suspect în mai multe dosare deschise în România, iar, la momentul acordării cetățeniei, Băsescu a ascuns acest lucru”, a spus Lebedinschi.
„E decizia unui judecător. Mă voi consulta cu avocatul dacă vom contesta. Nu-mi sunt clare care sunt motivele invocate de judecători. Dar este o decizie a unui judecător și ea trebuie respectată. Nu vreau să comentez decizia instanței”, a precizat fostul președinte al României.
În ședința trecută, care a avut loc pe data de 15 decembrie 2017, avocatul lui Traian Băsescu a prezentat înregistrări video din cadrul unor emisiuni televizate, unde preşedintele Igor Dodon comentează retragerea cetăţeniei fostului preşedinte al României.
----------------------- Apărătorul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a negat însă aceste acuzaţii. El a precizat atunci că, în timpul examinării cererii de primire a cetăţeniei moldoveneşti, Traian Băsescu era cercetat penal în România, iar legislaţia Republicii Moldova interzice acordarea cetăţeniei în asemenea cazuri.
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova în mod oficial la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.
Ulterior, pe 3 ianuarie, imediată după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu.