Anul Centenarului // Universitatea de Stat Tiraspol, protocol de colaborare cu Universitatea Craiova
Timp de trei zile, reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol au fost oaspeții colegilor lor de la Universitate din Craiova.
ppMembrii delegației, Eduard Coropceanu, rector, Lucia Ursu (şef-adj. al Departamentului Managementului procesului de instruire şi asigurarea calităţii), Vitalie Mamot (şef Departament Formarea contingentului de studenţi, consiliere şi ghidare în carieră), Viorel Bocancea (şef al Centrului de formare profesională continuă), Nicolae Aluchi (decan, Facultatea de Biologie-Chimie), Ion Mironov (decan, Facultatea de Geografie), Valentina Botnari (director Şcoala Doctorală „Ştiinţe ale educaţiei”) s-au întâlnit cu reprezentanți ai Universității craiovene, dar și cu studenți moldoveni aflați la studii in Bănie, scrie estv.ro.
Această acţiune deschide seria manifestărilor pe care Universitatea din Craiova le va avea pe parcursul Anului Centenarului, după cum a anunţat rectorul Cezar Spînu.
„Am hotarât să semnăm un amplu protocol de colaborare, un protocol care să nu rămână doar pe hârtie. Noi intenţionăm să facem lucruri frumoase împreună. Timp de trei zile am primit vizita unei delegaţii a Universităţii de Stat din Tiraspol. Au fost întâlniri extrem de fructuoase, întâlniri la nivelul managementului, la nivel universitar dar şi pe domenii. În afară de această colaborare academică, pe parte de învăţământ, vom încerca sa colaborăm şi în ceea ce priveşte schimburile studenţeşti, mobilităţilor studenţeşti şi ale cadrelor didactice şi bineînţeles o colaborare în domeniul cercetării. Practic, va exista un acord separat prin care unii dintre profesorii acestei Universităţi vor deveni cercetători asociaţi onorifici ai Universităţii din Craiova şi vor lucra pe parte de cercetare atât cu comapnii de la noi cât şi cu cele din Republica Moldova. Eu sunt convins că va fi o colaborare fructuoasă. Fiind şi Anul Centenarului încercăm să strângem legăturile dintre noi, românii de cele două maluri ale Prutului. Mă bucur că la această întâlnire s-au realizat multe lucruri şi vor mai urma şi altele la fel de interesante”, a precizat Cezar Spînu, rectorul Universității.
Cele două instituții de învățământ superior au semnat un acord de parteneriat.
„Vreau să mulţumesc pentru această posibilitate, pentru faptul că la Craiova s-a organizat un program în cadrul căruia am avut posibilitatea să cunoaştem în detaliu structura construcţiei UCV şi să ne formăm o părere clară despre actul educaţional de aici. Noi am avut posibilitatea să ne întâlnim cu factori din cadrul Universităţii Craiova şi astfel, la nivel personal, putem vorbi despre relaţii pe domenii concrete. Aceasta este speranţa noastră că va exista continuitate pentru alte idei, despre care poate nici nu bănuiam iniţial, fiindcă fiecare vine cu propunerile sale, dar aceste propuneri sunt ajustate, la posibilităţile instituţiilor partenere. Obiectivul de bază este încheierea acordului de colaborare, care sperăm să fie doar un acord cadru la care vor fi adăugate o serie de anexe, pe domenii, ce vor puncta anumite activităţi concrete. Ne intereseză, în primul rând intensificarea colaborării din punct de vedere al preluării unor experienţe din domeniul educaţional a desfăşurării procesului cercetării ştiinţifice. Ne exprimăm aprecierea pentru ce se face la UCV, o universitate unde învăţământul şi cercetarea se fac la nivel european”, a spus Eduard Coropceanu, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol.
În finalul evenimentului, Cezar Spînu a înmânat profesorilor moldoveni certificatele de mobilitate academică.