Guvernul a aprobat Regulamentul „Prima Casă". Care sunt modificările făcute după dezbaterile publice
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima Casă". Față de Regulamentul care a fost supus dezbaterilor, documentul aprobat în faza finală conține modificări neînsemnate. Iar la capitolul reducerea termenelor și a birocrației a fost modificat termenul de examinare a dosarului de către creditor, de la 5 zile, la - 3.
Într-un comunicat de presă al Guvernului este menționat că premierul Pavel Filip a declrat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cât mai curând procedurile care mai sunt necesare.
Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea câtorva contracte tipizate. Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.
Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
-------------------- Deschide.MD amintește că la începutul lunii februarie Regulamentul respectiv a fost supus dezbaterilor publice. Iar dacă citești cu atenție documentul, îți dai seama că acesta cere viitorului beneficiar mult spirit de observaţie şi un fler de avocat. La concluzia asta ajungi luând cunoştinţă de cele 92 de puncte din Regulament. Acesta conţine diverse prevederi vizând obligaţiile solicitantului de credit ipotecar. Numărul lor şi caracterul, pe alocuri, extrem de subtil şi complicat par făcute să descurajeze.
Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantând 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.