Procurorii vor cerea astăzi aplicarea măsurilor preventive de arest pentru cele 30 de persoane care au fost reținute acum două zile la vămile Leușeni și Sculeni.

Ședințele de judecată vor începe azi de la ora 12:00. Potrivit ofițerului de presă al CNA, Angela Starinschi, pentru o parte din cei reținuți acuzatorii de stat vor cere plasarea lor în izolator iar pentru unii arest la domiciliu sau control judiciar, în dependență dacă aceștia colaborează cu anchetatorii sau nu.

Amintim că 30 de persoane au fost reținute acum două zile în cadrul unei operațiuni comune a CNA, procurorilor anticorupție susținute de Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră de la posturile vamale Leușeni și Sculeni. Atunci au fost reținuți 14 vameși, 3 politiști de frontieră, 6 operatori economici și 7 șoferi. 

Ulterior șeful direcţiei Urmărire Penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că operațiunea desfășurată la vămile Sculeni și Leușeni, a vizat acțiunile ilegale ale unor transportatori de pasageri.

Cele 67 de percheziții (44 în imobile, 8 în automobile și 15 în autocare) s-au făcut, în cadrul unui dosar pornit în luna ianuarie, ca urmare fiind ridicate mai multe acte și carnete în baza cărora activau agenții economici.

De asemenea, procurorii dețin interceptări telefonice în care colaboratorii vamali negociază, prin intermediul șoferilor, suma mitei pe care agenții economici trebuiau să o dea pentru a asigura „buna funcționare" a rutelor internaționale. Sumele documentate de procurori variază de la 20 de euro - la 650 de euro.

Bogdan Zumbreanu a spus că o parte a persoanelor reținute și-au recunoscut vina și colaborează cu ancheta.

Angajaților vamali și celor ai poliției de frontieră li se incriminează faptul că luau mită pentru a nu aplica taxe șoferilor de rute internaționale, care circulau în baza unor carnete interbus. Or licențele de la ANTA costă 9000 de euro pentru o rută și 5000 de euro, dacă un agent economic are mai multe rute. În mod normal, acestor șoferi trebuiau să aplice taxe de câte 1200 de lei, iar agentului economic - o taxă de 9000 de lei.