Ca răspuns la Declarațiile de Unire adoptate în R. Moldova, localitățile din România au decis să semneze documente simbolice asemănătoare, prin care, în Anul Centenarului, se arată unitatea de neam aflată pe ambele maluri ale Prutului.

Startul a fost dat de comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, al cărei exemplu a fost urmat de satul Bădăcin, județul Sălaj.

Bădăcin este localitatea în care s-a născut Iuliu Maniu, eminent om politic român, care a ocupat de mai multe ori funcția de prim-ministru al României și a fost timp de 17 ani președintele unei formațiuni politice istorice, Partidul Național-Țărănesc.

Documentul semnat de noi nu are niciun fel de încărcătura juridică, el este pur și simplu un act de solidaritate cu cele peste 60 de primării din Republica Moldova care au semnat deja Declarația de Unire cu România. Ne dorim să sărbătorim împreună cu frații de peste Prut Anul Centenarului, acesta fiind motiv de sărbătoare a românilor de pretutindeni. Pentru noi, cei din Bădăcin, semnarea acestui act are o încărcătură cu atât mai mare cu cât Iuliu Maniu și-a dorit ca toți românii să trăiască într-o Românie întregită. Aici e locul unde Iuliu Maniu obișnuia să se retragă și să se întâlnească cu ceilalți artizani, pentru a pune la cale făptuirea Marii Uniri“, a spus părintele paroh greco- catolic de Bădăcin, Cristian Borz pentru salajulpursisimplu.ro.

Sursa citată mai menționează că demersuri pentru semnarea unor asemenea declarații de Unire se fac și în comunele Băseşti şi Siseşti din judeţul Maramureş.

Amitim că, până în prezent, 84 de localități și 3 raioane din R. Moldova au adoptat Declarații simbolice de Unire cu România.