Aşa-numitul sistem judiciar din regiunea transnistreană nu asigură respectarea drepturilor omului şi aceasta impune stabilirea unui mecanism de monitorizare din partea autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, cu implicarea societăţii civile. La fel, este importantă asigurarea accesului apărătorilor drepturilor omului în stânga Nistrului. Astfel de recomandări au fost făcute la sesiunea de evaluare periodică universală a ONU, care a avut loc săptămâna trecută.

Într-o conferinţă de presă la IPN, jurista Promo-LEX, Nicoleta Hriplivii, a menţionat că în cadrul sesiunii mai multe state au pus accentul pe existenţa unor probleme sistemice în regiunea transnistreană, iar Georgia a propus instituirea unui mecanism eficient, cu participarea societăţii civile, care să monitorizeze cum administraţia separatistă asigură respectarea drepturilor omului.

Jurista a menţionat că delegaţia Republicii Moldova a pledat pentru introducerea subiectului respectării drepturilor omului în procesul de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, unde până acum s-au abordat mai mult problemele economice şi sociale.

Preşedintele Promo-LEX, Ion Manole, a spus că, dacă o victimă a ilegalităţilor aşa-numitelor organe de anchetă din regiunea transnistreană nu are rude care să-i apere interesele, aceasta practic nu au şanse să-şi facă dreptate. Ion Manole a remarcat că în regiunea transnistreană lipseşte şi societatea civilă, şi presa independentă. În acest context, autorităţilor de la Chişinău şi organizaţiilor internaţionale li se cere să depună eforturi pentru a asigura accesul apărătorilor drepturilor omului în regiune.

Faptul că administraţia de la Triaspol interzice accesul apărătorilor drepturilor omului în regiune este un semnal că se ascunde ceva. Persecuţiile şi abuzurile din partea organelor de anchetă acolo continuă”, a precizat Ion Manole.

Juriştii Promo-LEX de mai bine de un an şi jumătate nu mai au acces în regiunea transnistreană. Ion Manole apreciază că o societate fără apărătorii drepturilor omului este instabilă şi nu se poate dezvolta.

Promo-LEX are în gestiune circa 70 de dosare privind încălcarea drepturilor persoanelor din regiunea transnistreană. În circa 20 de cauze se aşteaptă hotărârea CEDO. În alte patru cauze CEDO deja a condamnat Republica Moldova şi Federaţia Rusă pentru încălcarea acestor drepturi.