Silvicultori din România și Republica Moldova au plantat astăzi Pădurea Centenar, pe ambele maluri ale Prutului, marcând simbolic un secol de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău prin care Republica Democrată Moldovenească a votat unirea cu Regatul României, la 27 martie 1918, primul pas în unificarea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 decembrie 1918.

Au fost plantați 1918 stejari în România, în apropiere de orașul Huși, din județul Vaslui, și 1918 de puieți forestieri în Republica Moldova, în apropiere de localitatea Leușeni, din raionul Hîncești.

O echipă de silvicultori din Republica Moldova a participat la acțiunea de plantare de la Huși, în timp ce silvicutori din România au participat la plantarea de puieți forestieri din Leușeni.

La acțiunea de plantare a pădurii memoriale au participat conducerea Agenției ”Moldsilva” din Repubica Moldova, ministrul Apelor și Pădurilor din România, Ioan Deneș, conducerea Regiei Naționale Române, conducerea Direcției Silvice Vaslui și membri ai Federației Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, reprezentanți ai autorităților locale, elevi voluntari și jandarmi.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apelor și Pădurilor din România, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Agenția ”Moldsilva” din Republica Moldova, se înscrie în seria de acțiuni prin care este marcat Centenarul Marii Uniri din 1918.