Până la ora 13:00, s-au prezentat la urne 29% dintre alegători. Sociologul Doru Petruţi, director IMAS, spune că mobilizarea care se aștepta în turul II, deocamdată nu se observă. De aceeaşi părere este şi sociologul Mihai Bologan, director iData, potrivit căruia persoanele în etate au prezență puțin mai redusă decât în turul I, dar în linii mari tendința se păstrează. Experții fac referire doar la cifrele din țară, în schimb la urnele de peste hotare se observă o mobilizare evidenă comparativ cu primul tur.

Doru Petruți: Nu vedem mobilizarea despre care se discuta. La ora 12:30 erau cam aceleași cifre ca și în turul I. Dacă vorbim de structura pe vârste, tendința la fel se păstrează. E puțin mai redusă prezența persoanelor după 55 de ani și puțin mai ridicată a celor care au între 25-40 de ani. Din numărul total al alegătorilor - 7,7% sunt tineri - puțin mai mult decât în turul 1. Structura pe sex la fel păstrează tendințele din turul 1 - la primele ore erau mai mulți bărbați, însă spre orele amiezii femeile au ajuns cifrele sexului opus.

Mihai Bologan: Turul II al alegerilor prezidențiale a început cu o prezență la vot mai mică, dacă e să ne raportăm la Turul I. Posibil să fie de vină condițiile meteo. Ceea ce e diferit de primul tur e prezența ceva mai activă a tinerilor la vot și prezența mai slabă a persoanelor de peste 55 de ani. Nu sunt sigur dacă aceste diferențe sunt suficiente pentru a întoarce rezultatul din Turul I. Va fi interesant de urmărit cum se votează în regiuni și care din ele s-au mobilizat mai bine, această informație fiind disponibilă în curând.

Spre comparaţie, vom aminti că la alegerile parlamentare din 2014, la ora 12:30, rata participării la vot era de 20,98% dintre alegători, ceea ce înseamnă cu mai bine de 6% mai puţin decât la scrutinul care se desfăşoară azi.