Biroul Relații cu Diaspora reacționează acuzațiilor aduse de cetățenii Republcii Modova aflați în diaspora. BRD susține că atunci când instituțiile competente din Republica Moldova vor modifica Codului Electoral, acesta se va implica și se obligă să consulte diaspora şi să implice membrii diasporei în procedura de elaborare de propuneri pentru modificarea Codului Electoral. Acest lucru îl va întreprinde ca, pe viitor, să fie asigurate condiții optime pentru exercitarea dreptului la vot a cetățenilor Republicii Moldova din peste hotare.

„Prin mobilizarea fără precedent de care diaspora a dat dovadă la turul II al alegerilor prezidențiale, au fost spulberate mai multe mituri, precum că o singură secție de votare nu poate procesa mai mult de 3000 de buletine de vot, că diaspora nu se implică și că nu-i pasă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, că diaspora nu poate schimba mersul lucrurilor. Diaspora a demonstrat, prin prezența masivă la vot, că poate fi o forță", scrie într-un comunicat emis de BRD.

Potrivit comunicatului, înainte de alegerile prezidențiale, BRD a făcut „demersurile necesare pentru a majora numărul secțiilor de votare în orașele unde concentrația de moldoveni este mai mare, precum și să fie asigurate condiții pentru exercitarea dreptului de vot.

BRD, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prin intermediul misiunilor diplomatice, al oficiilor consulare, al platformelor de comunicare, a informat cetățenii de peste hotare privind lista secţiilor de votare deschise şi direcţionarea către cele mai apropiate secţii de votare", se mai arată în comunicat.

Menționăm că mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, aflați peste hotarele țării, s-au arătat nemulțumiți de faptul că Biroul Relații cu Diaspora nu s-a implicat pentru a asigura suficiente buletine de vot la toate secţiile din străinătate. La Chişinău, lumea a ieşit în stradă protestând împotriva votului fraudat.