Avocatul poporului: statul a eşuat în asigurarea dreptului la vot pentru toţi cetăţenii
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, se arată profund decepţionat de modul în care a fost organizat procesul de votare peste hotarele ţării în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, se spune într-un comunicat al instituției Ombudsmanului.
Având în vedere informația difuzată în mass-media și concluziile observatorilor naţionali şi internaţionali cu privire la imposibilitatea realizării efective a dreptului la vot de către mai mulți cetățeni aflați peste hotarele țării, Ombudsmanul consideră că autorităţile au eșuat în realizarea obligațiilor pozitive de a asigura exercitarea în mod efectiv de către moldovenii din diasporă a dreptului la vot garantat de Constituţia ţării prin articolul 38.
Mihail Cotorobai aminteşte de faptul că cele cinci principii fundamentale, care stau la baza patrimoniului electoral european, sunt sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret şi direct. Sufragiul universal înseamnă că fiecare persoană are dreptul de a alege şi de a fi ales. Obligaţia statului este de a eficientiza permanent procedura de vot, astfel încât să asigure exercitarea fără de impedimente a acestui drept fundamental, se spune în Codul bunelor practici în materie electorală – Linii directoare şi raport explicativ, elaborat de Comisia de la Veneţia. În acelaşi document se mai menţionează că „alegătorii trebuie să beneficieze în permanenţă de posibilitatea de a vota la o secţie de votare".
Potrivit Ombudsmanului, alegătorul are dreptul la o evaluare corectă a rezultatelor scrutinului, iar statul este obligat să penalizeze orice fraudă electorală.