Poliţia a pornit proces penal după violenţele din 27 August
Poliţia a a pornit un proces penal în baza articolului 184, aliniat 2 (Violarea dreptului la libertatea întrunirilor) şi 349, aliniat 1(Ameninţarea sau violenţa săvîrşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească) în urma manifestaţiilor cu caracter violent care au avut loc în preajma PMAN de Ziua Independenţei. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de şeful direcţiei urmărire penală a IGP, colonelul de poliţie, Grigore Moga.
Poliţia a pornit un proces penal în cazul violenţelor care avut loc în preajma PMAN de Ziua Independenţei. Procesul este iniţiat în baza articolelor 184, alineat 2 („Violarea dreptului la libertatea întrunirilor”) şi 384, alineat 1 („Ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţii de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească”). Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de şeful direcţiei urmărire penală a IGP, colonel de poliţie Grigore Moga.
„Conform procedurii, procesul se consideră deschis în momentul depunerii plângerii sau în momentul autosesizării. La moment, de către persoanele care sunt implicate în examinarea acestui caz au fost ridicate mai multe înregistrări video, pe care le analizăm pentru a identifica persoanele pasibile de pedeapsă penală. Conform legii, avem la dispoziţie 30 de zile”, ne-a declarat Grigore Moga.
Totodată, şeful IGP, Alexandru Pânzari, a declarat pentru Deschide.MD că la manifestaţiile din 27 august au fost circa 15 mii de participanţi (la programul cultural-artistic) şi aproape 200 de participanţi (la manifestaţiile cu caracter protestatar).
Vom aminti că evenimentele dedicate Zilei Independenţei s-au desfăşurat pe fundalul protestului #NuMăTem. Manifestanţii au încercat să forțeze cordonul poliției. Forțele de ordine au opus rezistenţă, iar, la un moment dat, au recurs la gaze lacrimogene. Operațiunea de menţinere a ordinii publice a fost condusă, personal, de șeful IGP, Alexandru Pînzari și adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc.
Activiştii au scandat „Jos mafia!”, „Hoții!”, „Vrem țara înapoi!”.
Persoanele care au vrut să pătrundă în perimetrul PMAN au fost obligate să treacă printr-un scaner de metale. Astfel poliţia a încercat să prevină infiltrarea persoanelor rău-intenţionate care ar avea asupra lor obiecte periculoase.
În fruntea manifestanţilor de sâmbătă au fost avocatul Ana Ursachi, politicianul Alexandru Petkov, membri ai Partidului Nostru şi membrii platformei DA. La protest a fost și liderul formațiunii PN, primarul de Bălți, Renato Usatîi. Susținătorii său au scandat: „Plahotniuc, nu uita: pușcăria-i casa ta!”.
Socialiştii nu au participat la protest, dar au îmbrăcat tricouri albe cu lozinca „Iubesc Moldova” şi au „mărşăluit” pe cărările din Parcul Central.