Şeful Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, își asumă responsabilitatea pentru a nu fi insistat mai mult asupra cotroalelor la grădinițe, nu şi pentru că s-a ajuns la astfel de situații, când au fost distribuite produse alimentare alterate instituțiilor pre-școlare.

După ședința operativă a primăriei, Tverdohleb a declarat că, în opinia sa, „fiecare trebue să răspundă pentru el însăși, pentru că sunt structuri aparte”. Totodată aceasta susține că „poate trebuia de apelat la niște controale din partea altor organe mai dure, mai eficiente”

Eu îmi asum responsabilitatea, dar nu mă simt vinovată ca fiind participantă. Eu nu sunt vinovată pentru aceste chestii. Alimentația nu este problema doar a direcțiilor de educație. Nu aș vrea să dau vina acum sau să mă apăr pe mine. Poate întradevăr trebuia de apelat la nilte controale din partea altor organe mai dure, mai eficiente, însă nu era săptămâni ca și oricare alte instituții de învățământ să nu fi fost verificate. Și Centrul de sănătate publică care nu vine niciodată să te avertizeze din timp că mâine vor veni la control, este și aceeași ANSA, mai sunt și alte instituții”, a mai spus șefa de la Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport al Consiliului municipal Chişinău,

Tverdohleb a adăugat că „un om nu poate verfica totul. Dar ceea ce ține de mine vor fi persoane pedepsite foarte dur. Când se va descifra acele interceptări voi ști sigur pe cine am să demit din funcție”, a conchis Tverdohleb.

Amintim că primarul Capitalei a dispus astăzi suspendarea din funcţie a şefilor tuturor direcţiilor de învăţământ din sectoarele capitalei. La fel vor fi suspendaţi adjuncţi, contabili, şefi la achiziţii şi şefa Direcţiei Generale de Invăţământ - Tatiana Nagnibeda Tverdohleb. Şeful Direcţiei sănătate, Mihai Moldovanu, care a fost numit conducător al grupului de lucru responsabil de ancheta internă pornită pe acest subiect va veni cu lista persoanelor pe care le va numi interimari în locul celor suspendaţi.

Totodată edilul le-a promis câtorva mame venite la Primărie că persoană responsabilă de achiziţii va fi dată afară „fără niciun gram de discuţie, pe lângă dosarul penal pe care i l-au intentat organele de drept".

Săptămâna trecută, CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale deschise în luna martie. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.

Ulterior, primarul general al capitalei primarul Dorin Chirtoacă a dispus inițierea unei anchete de serviciu ca urmare a faptului că Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie a început o investigație privind organizarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Chişinău, dar şi privind calitatea produselor livrate de către agenţii economici instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar.

În urma operațiunii 17 persoane au fost reținute ulterior au fost arestate iar statut de bănuit îl au 23 de persoane.