Socialiştii au „biruit” o luptă, dar nu şi războiul // Şalaru: Toate tancurile vor fi demontate!
Ministerul Apărării nu a reuşit să demonteze tancul sovietic de la Corneşti, din cauza opunerii câtorva deputaţi PSRM, care au stat toată noaptea şi toată ziua acolo, pentru a-l păzi. Parlamentarul Grigorii Novac ne-a declarat că ei sau alţi membri PSRM din regiune vor sta acolo până nu se vor convinge că Ministerul Apărării a renuţat la ideea demontării tancului. La rândul său, ministrul Şalaru ne dă asigurări că într-un final toate tancurile - simboluri ale ocupaţiei sovietice - vor fi duse la Muzeul Armatei Naţionale.
Un grup de deputaţi PSRM au mers încă de astă noapte la tancul sovietic de la Corneşti, unde au rămas să-l păzească. Spre miezul nopţii la faţa locului au mers patru echipaje de poliţie şi echipa de filmare de la Publika TV.
Azi, la tanc, a mers şi colonelul Vitalie Ciobanu, şeful Centrului de cultură şi istorie militară al Armatei Naţioanale. Acesta a încercat preţ de câteva ore să-i convingă de socialişti să renunţe la piedicile pe care le pun procesului de demontare, dar tentativele n-au avut sorţi de izbândă.
Pe la ora 14:00, am discutat la telefon cu deputatul Grigorii Novac. "Noi acum am venit în Ungheni să mâncăm ceva şi pe urmă ne întoarcem înapoi, la tanc. Între timp am fost la poliţie şi am scris o sesizare însoţită de mărturiile de rigoare în privinţa legalităţii acestei acţiuni. Domnul Ciobanu ne-a spus iniţial că are document, pe urmă că nu are document, că-i coordonat cu ministerul, pe urmă a refuzat să dea nume. Noi avem suficiente argumente să credem că este vorba despre samovolnicie".
Parlamentarul ne-a spus că va sta împreună cu colegii săi - Vasile Bolea, Ghenadi Mitriuc, Oleg Savva, Alexandr Nesterovschi, atât cât va fi nevoie. Apoi, întrebat fiind dacă vor veni la şedinţa parlamentului din această săptămână, parlamentarul ne-a lăsat de înţeles că plenara e mai importantă decât apărarea tancului "Vom lăsa aici membrii noştri, consilieri, primari... avem suficienţi membri, aici în raion".
La ora discuţiei noastre telefonice, Novac ne-a spus că maşinile şi camioanele cu numerele de înmatriculare ale Forţele Armate, plecaseră de la faţa locului.
L-am sunat ulterior pe ministrul Apărării şi l-am întrebat ce intenţionează să facă mai departe şi dacă va insista pe demontarea acestui tanc.
"Vom analiza şi vom decide. Vă pot spune doar atât: toate tancurile sovietice vor fi demontate".
Întrebat dacă îşi retragerea de azi poate fi consideră o înfrângere, Anatol Şalaru ne-a răspuns că "Ministerul Apărării nu luptă cu socialiştii, luptă doar cu duşmanii din afara ţării. Noi ne-am dus să scoatem tancul, să-l curăţim, să-l vopsim şi să-l ducem la Muzeu, acolo unde îi este locul, dar am primit recomandare de la poliţie că ar fi bine să ne retragem pentru ca discuţiile aprinse de acolo să nu degenereze în ceva mai grav".
Amintim că anterior ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a decis să demonteze tancul sovietic „T-34" de pe teritoriul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare", pentru ca soldații moldoveni să nu se mai formeze prin simboluri militare sovietice. Gestul lui a provocat isterie la Moscova, dar și în localitățile din R. Moldova, „străjuite" de tancurile rusești.