Moartea neauzită a băiatului de 11 ani la Centrul „Vatra” // Responsabilii „au făcut totul”
Un copil de 11 ani bătea la 30 noiembrie străzile prin centrul capitalei, desculţ şi îmbrăcat doar într-un maiou. Poliția l-a dus la Centrul de zi şi de plasament temporar pentru copii şi tineri orfani „Vatra”, iar a doua zi dimineața băiatul a fost găsit mort în camera în care a fost cazat: era întins pe jos, sub patul pe care a fost pus să doarmă.
Intoxicat cu monoxid de carbon
Moartea lui Valeriu Chiveri nu a stârnit, contrar aşteptărilor, cine ştie ce reacţie în societate. În presă au apărut doar câteva știri, iar politicienii – ei care nu ratează niciodată să apară în prim-plan – nu s-au sesizat pe marginea acestei tragedii și nu au venit – ca în cazul adolescentei din Strășeni, ucisă cu sânge rece de patru minori – cu o inițiativă legislativă. De altfel, odioasa faptă a celor patru a şi fost pusă în cârca societăţii.
Dar cazul lui Valeriu Chiveri nu este mai puțin grăitor: a murit într-o instituție a cărei menire era tocmai să-l protejeze, pe el şi pe alţii aidoma lui. Adevărat, la 11 ani era toxicoman, iar în ziua în care a fost ridicat în centrul capitalei, desculț și gol, trăgea în pieptul său fragil de puşti vapori de clei. Şi, da, se afla la evidența medicului psihiatru...
Valeriu s-a intoxicat la Centrul amintit cu monoxid de carbon, produs prin arderea saltelei. Aceasta este concluzia preliminară a procurorilor, deşi ultimul cuvânt aici îl are, desigur, expertiza medico-legală.
Băiatul a fost vizitat cu cinci ore înainte de a fi găsit mort
Deschide.MD a încercat să afle mai multe detalii despre moartea băiatului. Directorul instituției, Tamara Pisarenco, sursa cea mai avizată, după toate aparenţele, a refuzat să ofere detalii. Informația de care dispunem ridică, însă, mai multe întrebări.
Potrivit ofițerului de presă al poliției municipale, Adrian Jovmir, copilul a fost găsit de către ofițerul de sector din cadrul Inspectoratul Centru al capitalei pe strada Pușkin, la 30 noiembrie. Minorul a fost adus în aceeaşi zi la Centrul „Vatra”, iar în dimineaţa următoare, la opt, a fost găsit de paznicul instituţiei fără suflare în camera în care a fost plasat. Același paznic ar fi verificat odaia la ora 3 de noapte, băiatul dormind liniștit în patul său.
Surse Deschide.MD, care au vorbit cu copiii din Centrul de plasament „Vatra”, spun că băiatul ar fi bătut în ușa odăii în noaptea în care s-a otrăvit cu monoxid de carbon, dar nimeni nu a venit să-i deschidă. Copiii ar fi ieșit pe hol, dar nu au putut deschide uşa, căci era încuiată. După toate probabilităţile, băiatul s-a cuibărit sub pat, încercând să se ascundă de fum. Aceleași surse spun că paznicii nu obișnuiesc să verifice noaptea camerele unde sunt plasați copiii. Astfel că afirmația potrivit căreia persoana de gardă din instituție ar fi verificat odaia băiatului tocmai la ora 3 de noapte, ba chiar de mai multe ori în noaptea respectivă, conform altor surse, ar putea fi, eufemistic vorbind, fără suport. Admiţând, totuşi, că a fost verificat la ora 3 noaptea, rezultă, logic, că minorul s-a trezit după vizita paznicului, a aprins salteaua și s-a ascuns sub pat...
Nimeni nu are statut de bănuit oficial
Procurorul care se ocupă de acest caz, Mariana Cazacu, spune că moartea a survenit în urma intoxicației cu monoxid de carbon, dar abia expertiza medico-legală va stabili cauza exactă a morții. Procurorul afirma, la 5 decembrie, că rezultatele expertizei medico-legale încă nu au venit. „Copilul a fost găsit mort pe podea, iar în cameră stătea un smog de la o saltea care a ars. Dimineața, salteaua mai mocnea, focul însă era stins din cauza lipsei de oxigen. Camera era închisă ermetic”, spune procurorul. Deocamdată niciun angajat al instituției nu are statut oficial de bănuit, iar procurorii urmează să verifice dacă a fost sau nu legală închiderea minorului în odaie.
Potrivit procurorului, copilul nu era orfan: locuia cu mama sa și cu tatăl vitreg. Viza de reședință e în satul Măgdăcești, Criuleni. Familia nu ar fi fost din cele nevoiaşe. „E o familie normală”, a declarat procurorul. Şi, cu toate acestea, nu se ştie de ce copilul a fugit de acasă.
Urmărirea penală a fost pornită pe articolul 163.2 (Lăsarea în primejdie)
1. Lăsarea, cu bună-ştiinţă, fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viaţă şi este lipsită de posibilitatea de a se salva din cauza vârstei fragede sau înaintate, a bolii sau a neputinţei, dacă cel vinovat ştia despre primejdie şi a avut posibilitatea de a acorda ajutor părţii vătămate, fie că el însuşi a pus-o într-o situaţie periculoasă pentru viaţă.
2. Aceeaşi faptă care a provocat din imprudenţă:
a) o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;
b) decesul victimei
se pedepseşte cu închisoare de până la 4 ani.
Intervenția salvatorilor nu a fost necesară
Asistenta socială din satul Măgdăcești spune că familia băiatului, deși este oficial înregistrată în localitate, nu locuiește în sat, ci la Chișinău. Ultima dată familia a fost văzută în sat în vara acestui an. Oamenii din sat, vecinii, spun că bărbatul, tatăl vitreg al lui copilului, ar fi narcoman. Dar afirmaţiile nu pot fi verificate.
Serviciul Situații Excepționale a fost anunțat despre incendiu la 1 decembrie, ora 8:15, iar intervenția salvatorilor și pompierilor nu a fost necesară la fața locului. La Centrul „Vatra” s-au deplasat doar inspectorii Supravegherii de Stat, care au stabilit că în odaia în care se afla copilul era o saltea mocnită. „Cadavrul minorului era în aceeași încăpere. Medicii legiști urmează să spună care este cauza morții, însă, din primele informații, am aflat că a ars salteaua, fără urme de răspândire spre alte obiecte din cameră”, a declarat Liliana Pușcaș.
Atitudinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului
La Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului am întâlnit o atitudine din care deducem că instituția vrea să se spele pe mâini de moartea copilului. „Din partea Direcției, am făcut totul conform statutului: am asigurat copilul cu adăpost, am realizat sarcinile în mod corespunzător. Cu privire la situația care s-a întâmplat, organele competente urmează să o investigheze. Mama băiatului a fost la Direcție, mai multă informație nu vă putem oferi”, a fost răspunsul Marianei Roșca, șeful Serviciului asistență juridică și psihilogică. Menționăm că Centrul „Vatra” se află în gestiunea Direcției.
Amintim că, în vara acestui an, Ziarul de Gardă a publicat un material video. În imagini vedem cum copiii plasați la Centrul „Vatra” organizează o mică revoltă din cauza abuzurilor și relelor tratamente la care ar fi supuși. Un angajat al instituției le-a explicat celor de la ZDG că discipolii s-au revoltat la îndemnul unor beneficiari ai instituției, care au atins majoratul și care nu vor să părăsească centrul de plasament.