Doru Petruți, directorul IMAS Moldova, care a participat la elaborarea studiului regional al Consiliului Europei (CoE) privind situația reprezentării politice a femeilor în țările Parteneriatului Estic, a relevat pentru Deschide.MD care sunt aspectele cheie și inovațiile acestui studiu, prezentat, în prima zi a lunii decembrie, la Kiev, Ucraina, în cadrul conferinței internaționale „Reprezentarea politică a femeilor în țările Parteneriatului Estic – studiu regional și schimb de experiență”.

Noul studiu demonstrează că este puțin probabil ca femeile respondente să ocupe o funcție politică și să fie alese ca deputați sau consilieri teritoriali în țările Parteneriatului Estic. Potrivit studiului amintit, femeile dețin mai puțin de 20% din locuri în organele legislative ale acestor țări, cu excepția Belarus (unde cota respectivă e de 30%) și Moldova (cu 20,8%). Tot conform studiului, la noi, în ultimii ani, s-a schimbat atitudinea față de capacitățile de implicare a femeilor în procesul decizional.

 „În primul rând, la rezultatele privind numărul de femei din parlament și viața politică în cele 6 țări, Moldova și Belarus stau cel mai bine, dar sunt încă la ceva distanță de țări ca Suedia cu circa 43% de femei în parlament”, a declarat domnul Petruți.

Rata locurilor ocupate de femei în Parlament

Rata locurilor ocupate de femei în Parlament

Însă stereotipurile și ideile despre rolul femeilor în societate se află printre principalele obstacole în reprezentarea politică feminină în țările examinate.

„Cu toate că suntem în secolul XXI, multe femei din politică au spus, în timpul interviurilor, la ce tipuri de discriminare și stereotipuri trebuie să facă față”, a menționat Doru Petruți.

Unele citate din cadrul interviurilor cu referire la stereotipuri și atitudini, incluse în studiu, sunt foarte revelatoare: „Oponentul meu a spus: „Ce poate face o femeie? Bărbații cunosc problemele și soluțiile mai bine”. [Moldova - nota red.]

O persoană intervievată a considerat că este important să se pună capăt ipotezelor cu privire la femeile care obțin birou politic: „Femeile nu se susțin reciproc, ele se văd ca fiind femei „excepționale” cu abilități „extraordinare” sau cu noroc; este necesar să punem capăt acestor percepții și să fim solidari unii cu alții”. [Moldova - nota red.]

Rata persoanelor cu studii superioare

Rata persoanelor cu studii superioare

Sociologul, Doru Petruți a adăugat „că femeile au venituri mai mici și mai puține oportunități comparativ cu bărbații în fiecare țară analizată, însă mai multe femei au studii superioare”. Totodată, peste 60% dintre femeile din Moldova au studii superioare. Acest indicator este mai înalt decât în Belarus și Georgia.

Doar la capitolul participării femeilor pe piața muncii Moldova se află pe ultimul loc, cu doar 37,6% faţă de celelalte 6 țări studiate. Azerbaidjan se află pe primul, unde sunt angajate 62,9% din femei, cu vârsta mai mare de 15 ani.

Rata de participare pe piața muncii a femeilor

Rata de participare pe piața muncii a femeilor

Potrivit studiului, atitudinea față de capacitățile femeilor de implicare în procesul decizional s-a schimbat în țara noastră pe parcursul ultimilor ani. „Barometrul Opiniei publice din Moldova” a constatat, în 2015, că 62,3% dintre cei intervievați au considerat că sexul nu contează.

 „Per total, a fost primul studiu la care am lucrat și conferință la care am participat și Republica Moldova nu a ieșit cea mai coruptă, cea mai săracă și să fie arătată cu degetul. E drept, sunt multe de făcut și aici, dar Moldova nu stă așa rău la acest capitol în comparație cu alte țări din regiune. Atât de lăudata Georgie are o situație catastrofală. În cadrul conferinței a vorbit și o doamnă parlamentar din Georgia care a raportat în ce violență și în ce mediu trăiesc majoritatea femeilor din Georgia”, a conchis sociologul.

Studiul cuprinde atât recomandări generale, cât și particulare, adresate responsabililor politici, parlamentarilor și guvernelor. Unele recomandări vor fi puse în aplicare în cadrul proiectului regional ”Reforma legislației și practicii electorale și dezvoltarea cooperării regionale”, realizată în cadrul cooperării programatice între Uniunea Europeană și Consiliul Europei pentru țările Parteneriatului Estic.

Studiul integral îl puteți găsi aici.