Expert, despre Harunjen: Concursul e o formulă bună, dar există semne de întrebare în privinţa lui
Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, consideră că concursul pentru desemnarea procurorului general este o formulă mult mai bună decât ceea ce a fost până în acum. Totuşi, sunt anumite întrebări în ceea ce priveşte modul de apreciere a candidaţilor şi aici mai este spaţiu de îmbunătăţire a lucrurilor.
„Consiliul Superior al Procurorilor, cred eu, datorează o explicaţie cu privire la notarea fiecărui candidat, astfel ca tuturor să le fie clar de ce a câştigat un candidat şi nu altul", a declarat Vladislav Gribincea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN. Potrivit juristului, reforma viitoare a Procuraturii va depinde de voinţa procurorilor, dacă vor sau nu o schimbare.
Întrebat dacă Eduard Harunjen este un personaj apolitic, directorul CRJM a declarat că Harunjen este un procuror de carieră, însă şi în privinţa sa şi în privinţa carierei sale există suficiente semne de întrebare. „Dumnealui a fost procuror anticorupţie mai mulţi ani, în perioada în care mai multe dosare nu au fost investigate, inclusiv furtul miliardului. Dumnealui a fost implicat în investigarea evenimentelor din aprilie 2009. El a nimicit un dosar în circumstanţe suspecte. Există, bineînţeles, întrebări în privinţa averii dumnealui. Nu am văzut o explicaţie clară privind sursele de provenienţă a bunurilor pe care le are", a spus Vladislav Gribincea.
Cât ţine de averea procurorului general ales, Vladislav Gribincea a menţionat că acesta avea o casă într-un cartier de elită, situată pe 10 ari, şi, la prima vedere, imaginile publicate arătau un imobil impresionant pentru un procuror care toată viaţa a lucrat doar în această calitate. Şi în acest sens, în opinia lui Gribincea, Harunjen datorează publicului explicaţii.
După ce Consiliul Superior al Procurorilor va înainta propunerea de numire în funcţie a procurorului general, şeful statului va avea la dispoziţie 15 zile lucrătoare pentru a face acest lucru. „Cine va fi în funcţia de preşedinte în 15 zile lucrătoare nu se ştie. Va prefera să facă numirea domnul Timofti sau va lăsa această decizie la discreţia noului preşedinte ales, vom vedea. În 15 zile lucrătoare vom avea, cel mai probabil, învestirea în funcţie a preşedintelui ales. Dacă domnul Timofti va ezita, nu va lua o decizie în primele zile, e cert că până la sfârşitul anului va fi învestit preşedintele nou ales şi nu este exclus ca el să ia decizia cu privire la învestirea procurorului general, dacă domnul Timofti nu o face mai devreme", a spus directorul CRJM.
CSP l-a desemnat miercuri, 7 decembrie, pe Eduard Harunjen învingător al concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general. Candidatura acestuia urmează să fie prezentată şefului statului care va decide asupra numirii în funcţie.