VIDEO // Preşedintele Federaţiei moldoveneşti de Judo ar fi lucrat pentru Caramalac
Președintele Federației de Judo din Moldova, Andrei Golban, precum şi un sportiv de performanță şi un fost angajat al Poliției, au fost reşinuţi, ieri, de ofițerii Direcției Combaterea crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații în cooperare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție cei trei sunt membri ai organizației criminale condusă de Grigore Caramalac, alias „Bulgaru". Persoanele reținute ar fi estorcat prin șantaj 13 milioane de ruble rusești, echivalentul a 200.000 dolari.
Victima este un cetățean al Republicii Moldova, care activa în calitate de întreprinzător în orașul Moscova, Federația Rusă. În vara acestui an, persoana a început să fie șantajată de membrii grupării criminale pentru a reîntoarce o datorie inexistentă în valoare de 200.000 dolari SUA. În acest sens, partea vătămată a fost amenințată repetat cu faptul că nu va mai putea presta vreo activitate economică, cu răfuială fizică și inclusiv s-a făcut aluzie și la membrii familiei sale.
E de remarcat că, în perioada aflării părții vătămate în Republica Moldova, responsabil de activitatea întreprinderii din orașul Moscova a rămas fiul acestuia, pe care l-au torturat un un electroşoc şi care a fost deposedat de geanta cu documente contabile și de gestionare a firmei.
Odată ce victima s-a adresat la Poliție, ofițerii Direcției combaterea crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații au recurs la un complex de măsuri speciale de investigații, în urma cărora a fost stabilit că banii de la întreprinzător au fost estorcați de membrii grupării criminale anterior menționate. Totodată, s-a aflat că aceștia supravegheau activitatea întreprinzătorului, fiind urmărite, analizate și controlate toate tranzacțiile economice desfășurate de acesta, atât pe teritoriul țării, cât și în afara acesteia.
Direcția Combaterea crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale reiterează faptul că persoanele reținute sunt suspectate de săvârșirea și altor infracțiuni deosebit de grave.
Pe cazul dat, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat o cauză penală conform semnelor constitutive prevăzute de art. 189 alin. (6) Cod Penal al RM. Conform legislației, persoanele culpabile se pedepsesc cu închisoare de la 13 la 15 ani.
La moment, se întreprind toate măsurile speciale de investigații și de urmărire penală necesare documentării cazului, stabilirii rolurilor figuranților, acumulării probelor ce ar prezenta interes pentru cauza penală.
În acest context ținem să precizăm că fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut pe 11 octombrie de procurorii anticorupţie, într-un dosar deschis pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Caramalac.
Procuratura Anticorupție a anunțat că temei pentru reţinerea fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, au servit probele acumulate în acest caz, inclusiv declarațiile mai multor martori, potrivit cărora rezultă primirea indicațiilor privind transferul procedurii penale în privința lui Caramalac, precum și identificarea la domiciliul persoanei reținute, în rezultatul percheziției, a documentelor referitoare la cazul Caramalac.
De asemenea, reținerea a fost argumentată prin necesitatea punerii sub învinuire a fostului prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, deoarece urmărirea penală a fost pornită in personam. Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013, prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, a dispus, nemotivat, reluarea urmăririi penale în cauzele nr. 2003037024 și nr.2002018064 în privința lui Caramalac Grigore, cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.
În cadrul cauzelor penale, care au fost contopite într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nicio acțiune de urmărire penală, fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei. Mai mult, la 14.12.2010, însuși prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, a respins o cererea similară a avocatului, înaintată în interesele lui Caramalac Grigore, privind inițierea transferului urmăririi penale, precum și cauza penală a fost transferată în circumstanțele în care exista decizia din 29 martie 2011 a Curții Supreme de Justiție prin care a fost respins cererea avocatului, depusă în interesele lui Caramalac Grigore privind obligarea Procuraturii Generale să inițieze procedura de declinare a competenței pentru efectuarea urmăririi penale în privința acestuia către Procuratura Generală a Federației Ruse.
Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.
În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac" din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală" și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.
La sfârşitul lunii iunie, într-o investigaţie Deschide.MD, anunţam faptul că Andrei Pântea i-ar fi ajutat pe cei de la comitetul de anchetă al Federației Ruse să claseze dosarul hoțului în lege Grigore Caramalac, alias "Bulgaru". Urmărirea penală a fost încetată în decembrie, 2015 - la un an și jumătate distanță de la transferul dosarului său la Moscova, procedură efectuată sub semnătura lui Andrei Pântea.
Andrei Pântea și-a dat demisia din funcție după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat, la 21 septembrie 2015, cererea de eliberare. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării.
Grigore Caramalac era acuzat de faptul că, începând cu mijlocul anilor '90 ai secolului trecut, gruparea sub conducerea acestuia a săvârşit o serie de omoruri şi jafuri, răpiri de persoane, estorcare de bani şi banditism. În anul 2008, Caramalac a obţinut cetăţenie rusă, deşi în 1998 a fost dat în urmărire internaţională.