Chirtoacă explică litigiul privind referendumul împotriva sa
Primarul orașului Chișinău Dorin Chirtoacă consideră ca nefondat motivul de a iniția un referendum privind demiterea sa din funcția de primar al Capitalei, de aceea el a acționat în judecată decizia judecătoriei Centru care a accceptat înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului.
Decizia Juedcătoriei Centru din capitală, prin care a fost acceptată înregistrarea grupului de iniţiativă, format în vederea organizării referndumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, acţionată în judecată chiar de edil.
În cadrul ședinței primăriei de astăzi, Chirtoacă a declarat: "Haideți și s-or urca în cap la mine toți și eu nu voi face nimic. Eu nu am nimic împotriva ca referendumul să aibă loc, dar, în același timp, mă apăr legal prin mijloace legale".
„Pretențiile pe care le au față de mine se rezolvă în cadrul alegerilor. Dacă să ne uităm în Codul electoral, acolo scrie foarte clar: pentru conduită incorectă, pentru nerespectarea intereselor comunității și alte lucruri de genul acesta, primarul se revocă prin referendum. Ștefan cel Mare nu este în interesul comunității, scara de la Valea Morilor - tot, bugetul - tot. Nu este clar cine și împotriva cui trebuie să facă referendum. Poate ar trebui dizolvat Consiliul, pentru că lucrează așa cum lucrează. Prin urmare, motive legale nu sunt și avocații se ocupă de apărarea legală. Anarhia pe care o promovează ei la nimic bun nu o să ne ducă”, a declarat primarul.
Jurnaliștii l-au întrebat pe primar dacă acesta cumva amână procesul de organizare a referendumului, pentru că inițiatorii spun că nu vor reuși până pe 30 octombrie să organizeze acest proces.
„Trebuie să o facă oricând, nu în funcție de alegerile prezidențiale sau de altceva. La fel ca și protestele, să vină să facă proteste când s-a copt problema, nu luni, când noi avem ședință, să vină și să ne pericliteze activitatea. Oricând pot organiza referendumul, dar mijloacele legale sunt la îndemâna fiecăruia și trebuie utilizate”, a răspuns Chirtoacă.
Amintim că Judecătoria Centru a dispus înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor privind organizarea referendumului pentru demiterea primarului general. Această decizie a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău, însă ultima nu a putut lua o decizie finală, de aceea a expediat dosarul spre examinare la Curtea Supremă de Justiție, care, la rândul său, a transmis dosarul Curții de Apel Bălți.
De precizat este și faptul că acum trei zile Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă", din cadrul Consiliului municipal Chișinău, a solicitat organizarea ședinței extraordinare a Legislativului local la data de 15 septembrie, pentru a examina proiectul privind revocarea primarului general, Dorin Chirtoacă.