Dosarul grădinițelor // Până la sfârșitul anului conducerea DGETS va fi schimbată in corpore
Până la sfârșitul acestui Direcției Generală Educație Tineret și Sport dar și a celor de la direcțiile de sector va fi schimbată in corpore.
Șeful Direcției Sănătate Mihai Moldovanu a prezentat astăzi raportul privind ancheta de serviciu pornită de primarul Capitalei Dorin Chirtoacă, după ce 17 persoane au fost reținute de procurorii Anticorupție și CNA într-un dosar ce vizează licitațiile trucate privind distrubuirea produselor alimentare alterate la grădinițe.
În urma prezentării raportului, primarul Capitalei a declarat că atât conducerea direcțiilor de pe sectoare dar și de la Direcția Generală Educație Tineret și Sport va fi schimbată în corpore.
„Sunt sigur că în 99 la sută de cazuri așa se va întâmpla. Vom vedea care și cât de mult au fost implicați. [...] Managerii de instituții pre-școlare care au primit produse alterate la fel vor fi schimbați. Pretorii și vice-pretorii vor fi și ei sancționați pentru că la ei pe sector s-a întâmplat”, a declarat Chirtoacă.
Moldovanu, a declarat că s-a constatat un management defectuos în organizarea licitaţiilor şi un haos în sistemul de asigurare a calităţii alimentelor în grădiniţe. Agenţii economici împart piaţa tacit, iar funcţionarii responsabili de organizarea alimentaţiei tolerează neregulile, inclusiv faptul că ani la rând aceiaşi agenţi economici sunt desemnaţi câştigători ai licitaţiilor.
„Din cele spuse de cei chestionați, au existat cazuri când au fost livrate produse alterate. Au fost cazuri când singuri managerii grădinițelor schimbau marfa pe loc când vedeau că nu este conform standardelor, dar au fost și cazuri când erau acceptate”, a declarat Moldovanu, menționând că prețurile la care erau achiziționate unele produse difereau de la o grădiniță la alta dar și că au fost înregistrate și cazuri de colectare a banilor de la părinți.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii în cadrul unor institutii publice, precum şi la domiciliile unor funcţionari din domeniul educaţiei şi la unii agenti economici. Acestea au avut loc în cadrul unei cauze penale. E vorba despre aranjarea unor licitaţii ce tin de asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor din capitală. Anchetatorii au constatat nu doar trucarea procesului de achizitii publice, dar şi livrarea de produse alterate în institutiile de învăţământ.
În urma operațiunii de ieri, 18 persoane au fost reținute. Sunt bănuite 23 de persoane.