Condamnarea în Moldova îi joacă festa lui Baghirov. Riscă să nu ajungă deputat în Duma de Stat
Condamnarea, în Moldova, la cinci ani de închisoare îi poate da peste cap, bloggerului rus Eduard Baghirov, începutul de carieră politică în Rusia. Circumscripția electorală din Moscova i-a solicitat în acest sens amănunte Ambasadei Republicii Moldova în capitala Federaţiei Ruse, având în vedere că Baghirov candidează la funcția de deputat în Duma de Stat pe listele „Patrioților Rusiei”.
Potrivit legislației din Rusia, persoana condamnată la pușcărie pentru acțiuni grave și deosebit de grave sau persoana care a ascuns datele despre condamnarea sa nu poate fi înregistrată în calitate de concurent electoral și aleasă ca deputat.
Unul dintre membrii Comisiei Electorale de Circumscripţie din sectorul Tuşino, Nikita Baranovski i-a solicitat Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova informația cu privire la condamnarea lui Baghirov, cu precizarea articolului și instanței care a adoptat hotărârea respectivă.
Oficialul rus stăruie ca informația să fie prezentată cât mai repede, deoarece alegerile în Rusia vor avea loc la 18 septembrie.
Amintim că în aprilie 2015 Judecătoria Buiucani l-a condamnat Baghirov la 5 ani de închisoare, cu executare, pentru organizarea dezordinilor în masă la 7 aprilie 2009.
Verdictul a fost pronunțat în lipsa inculpatului care, la 19 octombrie 2011, a fost dat în căutare, după ce a încălcat restricţiile impuse de instanţa de judecată şi a părăsit locul în care urma să-şi execute măsura preventivă – arestul la domiciliu.
Din probele acumulate de procurori pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrându-se activ în mediul social în calitate de „blogger”, „scriitor” şi utilizând tehnologii de manipulare a maselor, Baghirov a participat activ la elaborarea şi realizarea acțiunilor provocatoare, orientate spre subminarea procesului pre- şi postelectoral din 5 aprilie 2009.
Potrivit planului subversiv, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei „revoluţii Twitter”, iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale acţiunilor violente – să fie puse pe seama forţelor de opoziţie.
Probele apărute confirmă legătura dintre Baghirov și fostul ideolog al PCRM, Marc Tkaciuc.
„Operațiunea moldovenească nu a fost comandată din Rusia, dar de aici - de Tkaciuk... Eu am plecat la Moscova și aici totul s-a întâmplat în lipsa mea... Sarcina a fost: fără decese, nicio fărădelege. Reprezentanții MAI s-au conformat cerințelor, dar Gurbulea [Valeriu Gurbulea - fost procuror general - nota red.] este un pi***as... Eu am organizat băieții mei care, timp de un an, au lucrat aici, au trăit, unul aproape că s-a căsătorit. Au fost, practic, moldoveni adevărați. Băieții mei au fost din Rusia. Din cei locali au fost puțini, nu prea am încredere în ei... A fost o operațiune mare... România nu ne-a susţinut, totul a fost făcut din interior. Dacă ei mi-ar fi achitat ceea ce mi-au promis, eu aş fi primit 500 de mii dolari SUA... Băieții mei sunt cei care au organizat evenimentele din Kîrgîzstan un an mai târziu. Am primit în jur la 200 de mii de dolari, dar ei au rămas în Moldova”, spune Baghirov în cadrul înregistrării audio.
În anul 2015 Baghirov a declarat că adevărații organizatori al evenimentelor din 7 aprilie 2009 este conducerea Republicii Moldova.
„Persoanele care au comandat lovitura de stat acum se află la putere. Din acest motiv, eu sunt unicul acuzat în acest dosar. De aceea nici nu prea am ce comenta. Dosarul politic este dosar politic. Puteau să mă condamne și la 15, și la 20, și 35 de ani de pușcărie, care este diferența?”, a scris el atunci pe pagina sa de Facebook.