EXCLUSIV/ Petrolistul Constantin Popușoi, dat în căutare internațională. Figurează în dosarul Platon
Banii furaţi de controversatul om de afaceri Veacelav Platon din cele trei bănci lichidate au fost „spălaţi" prin intermediul unor scheme lucrate de Constantin Popuşoi - un cunoscut administrator al afacerilor cu petrol în Republica Moldova, România, Georgia, Ucraina și alte state din Estul Europei. Aceste scheme au fost descrise într-o notă expediată pe adresa redacției noastre, însoțită de mai multe documente. Reporterii Deschide.MD au încercat să afle detalii pentru a se asigura de veridicitatea informațiilor, ca, într-un final, să aflăm că, de fapt, Popușoi figurează în dosarul Platon și că recent acesta a fost dat în căutare internațională la solicitarea procurorilor anticorupție. Ultimele rezultate pe care ni le afișează motoarele de căutare ni-l prezintă pe Popușoi drept directorul general al Rompetrol în Georgia.
Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că, într-adevăr, Constantin Popușoi figurează în dosarul lui Platon pentru coautorat la spălarea banilor, exprimat prin dobândirea și utilizarea bunurilor, știind cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.
Morari ne-a mai spus că pagubele înregistrate în urma activității lui Popușoi se ridică la circa 3 milioane de dolari. Recent, procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui, acesta fiind dat ulterior în căutare internațională.
Atât ne-a putut declara Viorel Morari. Șeful PA a refuzat să comenteze sau să confirme alte detalii descrise în nota primită de redacția noastră, invocând secretul anchetei. Procurorul nu ne-a putut confirma nici măcar dacă banii furați de Platon au fost ”legalizați” prin companii de comercializare a petrolului lansate pe piața din estul Ucrainei. Or anume acesta este schema descrisă în documentul la care am făcut referire mai sus.
”Noi știm că Popușoi activează domeniul comercializării produselor petroliere”, a conchis laconic Morari.
Să revenim la notă. Schema scoaterii banilor furaţi de Platon și Popuşoi arăta în felul următor: Platon, având influenţă asupra băncilor moldoveneşti, în baza unor contracte fictive cu firme-fantomă, la fel de fictive (între altele, e amintită compania denumită Ancor Geteway), scoate banii din bănci. Ulterior, Constantin Popuşoi înregistrează pe numele unor persoane interpuse zeci de companii în zonele off-shore din Belize, America de Sud, Marea Britanie ş.a. Printre ele: INTERCHEM ENTERPRISE LTD (propietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Alina Reznicenko), GREXTON SUPPORT LP (proprietarul nominal, cetăţeanul Moldovei, Oxana Reva).
În continuare, în faţa celor doi parteneri de afaceri a apărut sarcina de a legaliza aceşti bani. Ei au hotărât să procedeze conform vechilor scheme prelucrate. La timpul său, Constantin Popuşoi a lucrat în afacerile cu petrol ale lui Anatol Stati şi companiei petroliere kazahe Rompetrol. De aceea, cunoscând acest business, Popuşoi i-a propus lui Platon să „albească” banii furaţi prin intermediul schemelor de gaze.
Operaţiunea „Spălătoria de gaze”
INTERCHEMENTERPRISELTD şi GREXTONSUPPORTLP încheie contracte privind achiziţia gazului lichefiat. Contractanţi-furnizori, conform contractelor, devin Rompetrol (Kazahstan), Lukoil (Rusia) şi Sibur (Rusia). Grupul Platon-Popuşoi a hotărât să livreze gazul lichefiat în Ucraina. După evenimentele din iarna anului 2014 şi a acţiunilor militare începute, Ucraina se confrunta cu un deficit permanent de surse energetice.
Destinatarul şi comerciantul en-gros al gazului în Ucraina a devenit SRL „Master Premium” (Kiev, Ucraina, conducător Lukianov Veceslav). Spălarea banilor furaţi a luat asemenea proporţii, încât INTERCHEM ENTERPRISE LTD şi GREXTON SUPPORT LP în anii 2015-2016 devin furnizorii principali ai gazului lichefiat în Ucraina, iar „Master Premium” – chiar executant al comenzii de stat.
Cu banii încasaţi de pe urma vânzărilor sunt plătite pentru gaz propriile companii off-shore. În felul acesta banii furaţi se transformă în mijloace legale. Mai departe, o parte din aceste mijloace sunt transferate, pe conturile companiilor off-shore, în băncile din Letonia, deja pe conturile personale ale lui Popuşoi, Platon şi ale rudelor lor.
Totul ar fi fost „bine”, dacă dosarul privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti n-ar fi început a fi studiat minuţios de apărătorii moldoveni ai ordinii de drept, inclusiv cu asistenţa specialiştilor FBI. În vara anului 2016 Platon a fost arestat.
Aproape în acelaşi timp, Centrul Naţional Anticorupţie efectuează percheziţii acasă la mama lui Constantin Popuşoi şi la complicele său, Alina Reznicenko. În cursul percheziţiei a fost confiscată o cantiate suficientă de materiale ce confirmă implicarea sa în afacerea murdară.
La 9 decembrie, Judecătoria sectorului Buiucani, prezidată de judecătorul Vitalie Budeci, a emis o hotărâre (14-15581-08122016/14-308/16) privind căutarea, arestul şi aducerea forţată a lui Popuşoi Constantin în Moldova. Conforma informaţiilor noastre, Popuşoi se află acum, împreună cu familia, la Bucureşti.