Șeful SIS despre problemele și realizările instituției la 25 de ani de la creare
Astăzi Serviciul de Informaţii şi Securitate marchează 25 de ani de la creare. În contextul acestu eveniment, Mihai Balan, directorul SIS, a acordat un interviu în care descrie modul de lucru al instituției pe care o conduce.
Șeful Serviciului de Informații și Securitate mai spune că Instituţia continuă să promoveze înalte standarde de etică, onestitate, corectitudine şi excelenţă profesională: Cred că am reuşit să devenim un serviciu de informaţii eficient, flexibil şi capabil să reacţioneze rapid. Ne perfecţionăm în permanenţă pentru a fi nu doar o instituţie cu norme şi proceduri noi, dar în special de a avea o atitudine pro-activă şi o nouă mentalitate de securitate.
Potrivit lui Balan, în cadrul SIS activează oameni preponderent tineri a căror medie de vârstă este de 35 de ani.
„Acesta poate proveni din medii variate, cu experienţă profesională şi personală diferite, ceea ce îl ajută să fie apt să răspundă provocărilor generate de un mediu de securitate în permanentă schimbare. Calităţile care îl definesc sunt onestitatea, integritatea, spiritul de sacrificiu, responsabilitatea şi patriotismul", spune Balan.
Mihai Balan mai spune că pentru a impulsiona capacitatea informaţional-operaţională a Serviciului, și-a propus ca obiective dezvoltarea sectoarelor de analiză, de planificare integrată, de uniformizare şi optimizare a procedurilor legale de investigaţii, de extindere a parteneriatelor internaţionale ş.a.
„În ansamblu, fortificarea puterii intelectuale şi operaţionale a SIS. Sper că în următorii 2-3 ani, evoluţiile să fie vizibile, instituţia să fie una dinamică, mult mai flexibilă şi adaptabilă provocărilor în domeniul securităţii. Sînt convins că doar prin materializarea acestor deziderate, Serviciul va deveni mult mai vizibil în stat, societate, cu valoare similară serviciilor de intelligence din comunitatea regional-europeană", a reiterat intervievatul.
Directorul a reamintit că beneficiarii legali de informaţii ale SIS-ului, conform legislaţiei sunt Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, dar şi alte autorităţi publice asupra problemelor ce ţin de interesele securităţii de stat.
„Aş putea veni şi cu unele cifre referitor la documentele informative remise la adresa factorilor de decizie. Doar în primul semestru al anului curent, au fost expediate mai mult de 700 informaţii şi analize în materie de securitate, dintre care: Preşedintelui Republicii Moldova – 139, Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova - 131, Prim-ministrului Republicii Moldova – 308, altor structuri executive şi instituţii publice - 124. Totodată, subunităţile specializate ale SIS au executat 3064 solicitări de date, dintre care 334 de avize cu privire la verificarea candidaţilor şi titularilor la funcţii publice”, precizează șeful SIS.
Mihai Balan precizează că în multe cazuri avizele SIs cu privire la unele persoane nu sunt luate în calcul sau mai recent sunt contestate în instațle judecătorești dar și că este îngruijorat de fluctuația cadrelor din cadrul SIS.
„Mai mult ca atât, avizele noastre sunt contestate şi în instanţele de judecată. În nici o ţară europeană nu veţi întâlni cazuri când avizele serviciilor speciale, chiar dacă sunt consultative, să nu fie luate spre executare, nemaivorbind să fie contestate în judecată. Mă îngrijorează şi fluctuaţia cadrelor, oamenilor profesionişti, instruiţi atît în ţară, cît şi peste hotare, cu o experienţă de 5-7 ani în domeniu, cînd deja dau randament. Aceştia pleacă în sectorul privat, unde li se oferă un pachet social atractiv, sînt remuneraţi mult mai bine şi nu au restricţiile care sînt impuse unui ofiţer de informaţii”
Vezi interviul integral aici.