Un grup de tineri din domeniul protecției drepturilor animalelor au organizat o acțiune de protest la Ministerul Justiției, solicitând introducerea articolului penal cu referire la cruzimea față de animale. Aceștia consideră că actualele pedepse sunt prea blânde, iar autoritățile tergiversează modificarea legislației. Protestatarii au adus cu ei imagini cu animale omorâte.

În prezent există doar articolul 157 privind cruzimea față de animale din Codul Contravențional al Republicii Moldova, potrivit căruia mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă de la 400 la 800 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

„Timpul trece și trebuie de făcut ceva. Măștile reprezintă indiferență ministerului față de această problemă. În România, a fost introdusă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare, în Germania – vinovații achită amendă de 25.000 de euro, însă la noi doar 800 de lei. Cerem să fie introdus în Codul penal pedeapsă cu închisoarea pentru oamenii care omoară conștient. În caz contrar, vom protesta pentru schimbarea miniștrilor”, a explicat Karl Luganov, președintele organizației „Societatea Umană”.

Karl Luganov, a mai declarat că, încă în luna februarie a anului trecut, a fost solicitată introducerea în Codul Penal a articolului privind cruzimea față de animale, iar în noiembrie a fost organizată o acțiune de protest. De atunci, nimic nu s-a schimbat. Cazuri de cruzime față de animale continuă să aibă loc. Recent un bărbat și-a omorât calul în bătaie.

În acest sens, vice-ministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a invitat pentru discuții doar doi sau trei reprezentanți, însă protestatarii au refuzat să delege o anumită persoană, cerând să iasă ministrul Justiției.

„Este o cerință legitimă care se examinează de Ministerul Justiției. Orice problemă trebuie să fie soluționată în conformitate cu legislația și trebuie să avem proiecte bine gândite, nu scrise pe genunchi, astfel încât să trebuiască să le modificăm. Este nevoie de o analiză atentă a practicii internaționale. Situația nu trebuie tratată cu superficialitate. Nu pot să dau un termen, dar sper că specialiștii din minister vor reuși să finalizeze cele necesare într-o periodă scurtă”, a declarat Nicolae Eșanu, doar pentru presă.

Deschide.MD ține să precizeze că la 16 martie 2017 va intra în vigoare Legea privind modificarea Codului Contravențional, potrivit căreia mutilarea sau moartea animalului se va sancționa cu o amendă de la 3000 la 3600 lei aplicată persoanei fizice, și o amendă de la 9000  la 15000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. 

Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut, în fața Ministerului Justiției a mai avut loc un protest în care se solicita introducerea articolului penal cu referire la cruzimea față de animale. Vice-ministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a discutat atunci cu protestatarii și a stabilit o întâlnire cu aceștia în data de 16 noiembrie, ora 9:00, pentru a detalia problema. Atunci a fost organizată o masă rotundă pe tema necesității introducerii articolului penal pentru cruzimea față de animale, la care au participat atât specialiști din Republica Moldova, cât și din România, propunând soluții din experiența internațională.

În prezent, a fost lansată o petiție online adresată președintelui țării, prim-ministrului, dar și deputaților din Parlament prin care se cere examinarea unor noi prevederi în legătură cu manifestarea cruzimii față de animale. Aceasta a fost semnată de peste 2.700 de oameni.