Le-a ajuns cuțitul la os! MJ este îngrijorat de starea lucrurilor în domeniul siguranței la trafic
Astăzi, a fost lansată campania de prevenire a consumului băuturilor alcoolice la volan: „Nu te lăsa condus de alcool! Cineva drag te așteaptă acasă”, desfășurată în perioada 20-27 ianuarie, în toate raioanele din țară. Aceasta reprezintă un suport real pentru difuzarea politicilor promovate de Ministerul Justiției pe dimensiunea reformării și fortificării sistemului de probațiune.
Timp de o săptămână, consilierii INP vor însoți echipaje ale poliției rutiere, vor informa conducătorii auto despre influența negativă a alcoolului, despre riscurile, consecințele pe care și le asumă când sunt la volan în stare de ebrietate. Această campanie se desfășoară în contextul creșterii numărului șoferilor băuți (de multe ori într-o stare avansată), al accidentelor provocate de către aceștia, dar și al persoanelor decedate. Consilierii Serviciului de Probațiune sunt cei care supraveghează executarea pedepselor aplicate șoferilor în stare de ebrietate la volan, sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității.
În calitate de autoritate responsabilă pentru elaborarea și monitorizarea documentelor de politici în domeniul justiției și drepturilor omului, Ministerul este îngrijorat de starea lucrurilor în domeniul siguranței la trafic. „În pofida eforturilor colegilor noștri, fenomenul consumului de alcool la volan nu se lasă învins și continuă să determine statistici triste: victime și prejudicii cauzate. Astfel, scopul campaniei este de a motiva șoferii care au fost supuși pedepsei pentru condus în stare de ebrietate să conștientizeze impactul dramatic asupra lor, a celor de acasă și să renunțe la acest viciu”, a comunicat Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției.
„Vrem să atragem atenția asupra unei alte laturi a politicii penale, bazată pe conștientizarea faptei. După min, conținutul celor două aspecte determină eficiența documentului de politici. Acest lucru se încadrează în ideea generală promovată de Ministerul Justiției, de a fortifica și valorifica potențialul INP prin promovarea măsurilor profilactice, prin implementarea programelor probaționale, prin influențarea directă a cauzelor ce determină abaterea penală. Trebuie să fim mesagerii măsurilor alternative de influențare a comportamentului infracțional și pentru aceasta trebuie să dispunem de mecanisme potrivite”, a mai subliniat oficialul.
Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-septembrie 2016, în urma accidentelor produse de șoferi băuți, au decedat 26 de persoane, cu 8 mai multe decât în aceeași perioadă din 2015. Este într-o creștere considerabilă și numărul conducătorilor auto depistați în stare de ebrietate la volan: de la 4912 (în anul 2015) la 5710 (în anul 2016).
În prezent, în evidența Serviciului de Probațiune se află circa 2600 de conducători auto, care au fost privați de dreptul de a conduce un mijloc de transport, pentru că au fost depistați în stare de ebrietate alcoolică la volan.
Amintim că, pentru conducerea unui automobil în stare de ebrietate, legislația penală a Republicii Moldova, prevede amendă de la 37 500 la 57 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
Campania este organizată de către Inspectoratul Național de Probațiune al Ministerului Justiției și Inspectoratul Național de Patrulare din cadrul Inspectoratului General al Poliției, cu suportul și asistența financiară a Uniunii Europene.