La Bălţi a avut loc Aplicaţia la Protecţia Civilă. Potrivit legendei, în dimineața zilei de 9 septembrie, a fost înregistrat un seism, care a afectat infrastructura din municipiu, fiind anunțate mai multe consecințe, printre care izbucnirea incendiilor, scurgere de substanțe periculoase, accidente rutiere etc.

Respectiv, potrivit procedurii, a fost convocată Comisia pentru situaţii excepţionale teritorială, în care au fost indicate cerințe către responsabilii de gestionarea situaţiilor de criză, creîndu-se și un punct de dirijare.

În același timp au fost alarmate și pregătite toate echipele de intervenție, atît cele din cadrul Serviciului Situații Excepționale, dar și cele din cadrul serviciilor municipal, scopul acestora fiind salvarea persoanelor și lichidarea consecințelor seismului. Echipele de salvatori și-au derulat acțiunile de salvare, intervenind la o instituție de învățămînt din orașul Bălți. Aici, în timpul evacuării, a rămas blocat un număr de copii.

Astfel, salvatorii-alpiniști au evacuate de la etajele superioare copiii, cu ajutorul echipamentului specializat. Acțiuni de evacuare s-au întîmplat și în cadrul unui spital din municipiul Bălți. În același timp, exista o altă informație că pe centura oraşului a avut loc un accident rutier, unde era nevoie de echipe de descarcerare, dar și de prim ajutor. În teren, după acțiunile de descarcerare, a fost realizat şi triajul medical, acordarea primului ajutor și transportarea la spital.

Ulterior, la o staţie de pompare din oraș, s-a înregistrat o scurgere de clor, unde era nevoie de echipele de decontaminare, echipe specializate fiind necesare și la o altă alocație, unde era identificat un focar de rabie. În acest fel, au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor municipale.

Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Bălți, unde vor fi  trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.

Astfel  de aplicații la protecția civilă se desfășoară în raioane și municipii o dată în cinci ani. Scopul acestora este de a verifica starea de pregătire a organelor de conducere la nivel de municipiu și a formațiunilor protecției civile în caz de declanșare a situațiilor excepționale, obiectivul de bază fiind comunicarea eficientă a structurelor municipale în gesioanarea situațiilor de risc.