VIDEO // Avocații lui Platon se plâng că magistrații vor să-i înlăture din dosar
Avocații lui Veaceslav Platon susțin că mâine ar putea fi luată decizia ca ei să fie excluși de la ședințele de judecată, așa cum s-a întâmplat vineri cu clientul lor.
În cadrul unei conferințe de presă, avocații Eduard Rudenco și Ana Ursachi au declarat că magistrații au solicitat avocați din oficiu care să-l reprezinte pe Platon.
„Mâine ne putem trezi în situația când să nu fie prezent la ședință nici Veaceslav Platon, nici noi avocații. Mai mult decât atât, vor să ne reducă la tăcere chiar procurorul care instrumentează cazul a solicitat ca pagina de Facebook al lui Veaceslav Platon să fie închisă”, a declarat Rudenco.
Avocatul a precizat că Platon a fost scos vineri din ședința de judecată din motiv că a înaintat mai multe cereri și recuzări, lucru care îi permite legea.
„Din cauza că el a făcut mai multe cereri a fost înlăturat din ședința de judecată, considerând ca fiind un abuz. Dincolo de aceasta, dânsul a solicitat ca drept martori să fie audiați toți cei care au comis această crimă: Plahotniuc, Politova, Iaralov după aceasta magistrații au decis înlăturarea inculpatului din sala de judecată”.
Rudenco a mai menționat că reprezentanții Detașamentul cu Destinație Specială, Pantera, dau dovadă de un comportament agresiv față de clientul său dar și față de avocați. Ultimul incident de acest gen, ar fi avut loc vineri, când un mascat de la Pantera a smuls din mâinile unui avocat un set de documente.
„Un avocat care face parte din grupul de apărători a încercat să vorbească cu Veaceslav Platon și să-i arate unele documente care au tangență cu această cauză penală. Unul din grupul acesta de la Pantera a smuls din mâna avocatului documentele și le-a aruncat pe masa procurorului. Au mai fost astfel de cazuri când au fost smulse telefoane”, susține Eduard Rudenco, menționând că acest lucru se întâmplă din cauza că un un șef adjunct al acestui detașament Pantera este fratele lui Damir, care ar avea legături cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc.
Amintim că până acum mai multe ședințe de judecată în dosarul lui Veaceslav Platon au fost amânate din motiv că Platon a înaintat mai multe cereri de recuzare a completului de judecată. În luna septembrie avocații lui Platon au sesizat Curtea Constituțională pentru a examina neconstituţionalitatea unui articol din Codul de procedură penală.
Detalii: Dosarul Platon // O nouă ședință de judecată, amânată. Avocații au depus două cereri de recuzare
Ședința lui Platon, amânată din nou. Avocații continuă recuzările
Încă o ședință de judecată, amânată în dosarul lui Veaceslav Platon
Ședința de judecată privind examinarea plângerii lui Platon a fost amânată
Un nou tertip marca Platon // Refuză traducătorul dar cere să i se aducă dosarul tradus în rusă
Platon a găsit un nou tertip pentru a amâna ședința. Vrea demersul procurilor în limba rusă
Apărarea lui Platon continuă să tergiverseze cauza penală. A recuzat din nou completul de judecată
Ulterior Colegiul Penal al Curţii Supreme de Justiţie a înaintat o recomandare către magistrați, în care se menționează că persoana care depune cereri repetate de recuzare, în scop de tergiversare a procesului, poate fi sancţionată. Recomandarea publicată de Colegiul Penal al Curţii Supreme de Justiţie, a fost publicată ca urmare a faptului că avocatul lui Platon, Gheorghe Malic, a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea articoului 34 din Codul de procedură penală.
În recomandarea destinată judecătorilor se atrage atenția asupra faptului că legea interzice recuzarea anticipată a judecătorilor care încă nu participă la judecarea cauzei, precum şi a judecătorului sau completului de judecată care soluţionează cererea de recuzare.
Vezi detalii aici: CSJ recomandă judecătorilor să sancționeze avocații lui Platon dacă aceștia fac abuz de recuzări
Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.
Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.