Unul din cei mai periculoși interlopi, originar din Republica Moldova a fost reținut în Federația Rusă împreună cu încă 9 membri ai grupării criminale pe care o conducea. Este vorba despre Andrei Torcunov, alias, „turok” (turcul), originar din satul Leuşeni, r. Teleneşti, R. Moldova.

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, oamenii legi au menționat că membrii grupării criminale erau specializați în jafuri armate de apartamante. Potrivit oamenilor legii aceștia sunt foarte periculoși pentru că întotdeauna în timpul jafurilor foloseau arme de foc dar și erau foarte agresivi cu victimele pe care le fejuiau. 

Lilian Bacalâm, procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crminalității Organizate și Cauze Speciale a declarat că în urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova la mai mulți suspecți au fost găsite obiecte furate din Federația Rusă și aduse prin contrabandă în Republica Moldova, totodată la domiciliile persoanelor suspecte au mai fost găsite cagule arme de foc dar și pașapoarte false. 

Potrivit oamenilor legii din Federația Rusă, grupul criminal ar mai fi efectuat spargeri pe teritoriul Belarusului, Republicii Moldova dar și în țări UE cum ar fi Elveția și Austria. Până la moment au fost identificate 10 victime ale grupării criminale, însă se presupune că numărul acestora ar putea crește până la cifra de 50. 

Șeful Inspectoratului Național de Investigații Ion Iachimov a confirmat pentru Deschide.MD că este vorba despre interlopul de orgine moldovean, Andrei Torcunov, alias, „turok”.

Ofițerii Direcției Combaterea Crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu autoritățile abilitate din Federația Rusă au reușit să anihileze gruparea criminală organizată.

În septembrie 2015, Direcția Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații prin intermediul Biroului de coordonare a luptei împotriva criminalității organizate și altor infracțiuni periculoase pe teritoriul statelor-membre ale CSI (BCCCO), a informat autoritățile abilitate din Federația Rusă, precum că pe teritoriul orașului Moscova și a regiunilor adiacente, activează un grup criminal organizat specializat în comiterea cu deosebită cruzime a atacurilor tâlhărești.

Prin urmare, în rezultatul măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, efectuate de angajații Direcției combaterea infracțiunilor patrimoniale a Ministerului Afacerilor Interne a Federației Ruse, în octombrie 2016, în regiunea orașului Moscova, au fost reținute 10 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani. La moment aceștia sunt arestați în Federația Rusă.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate obiectele utilizate la săvârșirea infracțiunilor: documente false de identitate, arme de foc, cameră de înregistrare video, stații radio, telefoane mobile, cătușe, cagule, precum și bunurile rezultate din activitatea infracțională a acestora.

Potrivit informațiilor preliminare, grupul criminal organizat activează din anul 2009, pe teritoriul Federației Ruse, Republicii Moldova  și a Uniunii Europene.

În rezultatul colaborării dintre organele speciale de investigație din Federația Rusă și Republica Moldova, s-a stabilit că persoanele reținute au antecedente penale, anterior fiind condamnate pentru cazuri similare precum și faptul că unele persoane dețin dublă sau chiar triplă cetățenie.

De asemenea, s-a stabilit că infractorii identificau victimele prin intermediul rețelelor de socializare, fiind alese persoanele care locuiesc în case de lux, întreaga activitate a victimelor era monitorizată prin instalarea unei camere video la domiciliul acestora,  fiind minuțios planificat itinerarul de retragere de la fața locului. Pentru comiterea atacului tâlhăresc, aceștia achiziționau haine speciale, mănuși, cagule, foloseau arme de foc, pentru conspirație erau folosite documente false de identitate, infracțiunile fiind minuțios pregătite de membri organizației criminale.

Totodată, în luna octombrie a anului 2016, ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a Inspectoratului național de investigații și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au efectuat mai multe percheziții la domiciliile figuranților, amplasate în municipiul Chișinău și raionul Hâncești.

Urmare a perchezițiilor, au fost ridicate bunurile obținute din comiterea atacurilor tâlhărești, și anume: colecții de timbre, de monede, articole din aur, accesorii de lux, obiecte decorative de preț, mijloace bănești, precum și registre cu înscrisuri de ciornă cu reprezentarea evidenței bunurilor comercializate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate aceste obiecte erau obținute în rezultatul activității infracționale ale grupului criminal organizat, fiind introduse pe teritoriul țării eludând controlul vamal ori prin tăinuire, în scopul comercializării acestora pe piața neagră. 

Pe faptul dat, organele de drept ale Federației Ruse au pornit o cauză penală, conform indicilor prevăzuți de art. 209 (banditism), art. 162 (tâlhărie) și 226 (sustragerea armelor și munițiilor) Cod penal al Federației Ruse și o cauză penală pornită conform elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art. 284 Cod penal RM (crearea sau conducerea unei organizații criminale).

La moment sunt efectuate și alte măsuri speciale de investigații întru prezentarea de probe a participării acestora la comiterea altor infracțiuni.