Există riscul blocării proiectului derulat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 63 de milioane de milioane de euro, o jumătate din care sunt destinate reconstrucţiei Staţiei de Epurare, a declarat primarul capitalei, Chirtoacă, arătând că Apă-Canal a fost atacată de furnizori în judecată, inclusiv în instanţele de arbitraj internaţional, pentru „gaura” de două milioane de euro.

Edilul a menționat, în cadrul ședinței de astăzi cu serviciile Primăriei, că există riscul ca proiectul – în valoare de 63 de milioane de euro – cu Banca Europeană pentru Reconstrucție de Dezvoltare să fie blocat. Or, mai mult de jumătate din acești bani sunt destinați reconstrucției Stației de Epurare.

În același context, primarul a mai spus că mirosul neplăcut din Chișinău nu este de la Stația de Epurare din municipiu:

„Mie îmi pare nespus de rău că o muncă a noastră de câțiva ani este terfelită pur și simplu. Nu stația de epurare produce miros neplăcut în oraș. Avem alți factori de poluare, cum ar fi producătorul de votcă «Zernoff», spre exemplu, fabrica de prelucrare a biomasei de la Colonița sau unele fabrici de carne. Carnea stricată miroase mai ceva ca Stația de „epurare”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Primarul a mai spus că a fost sesizată Inspecția Ecologică, iar pe parcursul acestei săptămâni vor fi făcute verificări pentru a stabili sursa de miros neplăcut din oraș. 

Amintim că, acum două săptămâni, Chirtoacă a declarat: „Îmi las lucrul și mă duc eu la Apă-Canal, dar nu las să eșueze proiectul. Este onoarea mea în joc, despre ce vorbiți. Eu am început cu Stația de Epurare la Chișinău. Am reușit, cu domnul Becciev, să rezolvăm problema de la Stația de Epurare, cu sacii aceia geotub, dar acum venim cu soluția definitivă europeană, cu procesarea nămolului, cu biogaz, cu toate standardele europene. Și acum când am trecut prin toate problemele, am majorat tariful de la doi lei până la nouă, am trecut prin deconectări la apă și acuma să ne înecăm la mal?! Sub nicio formă nu accept!”