Veteranii războiului de la Nistru cer Procuraturii Generale să investigheze acuzaţiile de corupţie care le-au fost aduse pentru faptul că au participat la parada militară dedicată celor 25 de ani de la declararea independenţei ţării.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Tiras-Tighina”, a spus că fostul deputat Alexandr Petkov a declarat că veteranii care au participat la paradă au fost plătiţi cu 500 de euro fiecare. Potrivit lui Anatolie Caraman, veteranii de război au fost cei care au manifestat, de fapt, interes să participe la eveniment şi au solicitat Ministerului Apărării să le ofere această posibilitate. Veteranii şi-au dorit acest lucru pentru a-i comemora astfel pe cei care nu s-au întors de pe câmpul de luptă, pentru a onora tricolorul şi limba română.

„Noi anterior am participat absolut dezinteresat şi la alte evenimente, marşuri şi parade, căci astfel îi comemoram pe colegii noştri. Sperăm curând să participăm la o paradă organizată cu ocazia unirii cu România”, a menţionat un alt participant la conferinţa de presă, maiorul Ion Savin.

Colonelul Ghenadie Cosovan a spus că la paradă au participat veterani cu vârsta cuprinsă între 45 şi 72 de ani. „Poate pentru unii din noi aceasta a fost ultima paradă din viaţă. Am decis să participăm mai ales fiindcă eram alături de tânăra generaţie de militari, să le insuflăm sentimentul de patriotism”, a spus colonelul. Acesta a solicitat ca membrii Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, care i-a huiduit pe participanţii la paradă, numindu-i „trădători”, să le prezinte scuze publice.

Veteranii au declarat că dacă Andrei Năstase, unul dintre fondatorii Platformei civice DA, nu le prezenta scuze publice, atunci vor merge la întâlnirile electorale ale acestuia pentru a-i cere socoteală.

Veteranii mai aşteaptă scuze şi de la politicianul Renato Usatîi, primar de Bălţi, spunând că acesta a denigrat participanţii la paradă.

Veteranii au mers, după conferinţa de presă, la Procuratura Generală, unde au cerut oficial să fie verificate acuzaţiile care le-au fost aduse. Ulterior, după ce vor răspunsul procurorilor, veteranii îşi rezervă dreptul de a se adresa în instanţele de judecată pentru a-şi apăra onoarea şi demnitatea.