Ședința de judecată de astăzi în care urma să fie examinată plângerea învinuitului Veaceslav Platon asupra acțiunilor procurorului, a fost amânată pentru mâine dimineață.

Procurorul Anticorupție Andrei Băeișu a declarat după ședință că azi urma să fie audiat Platon însă din cauza cererilor de recuzare a apărării învinuitului, nu s-a reușit acest lucru.

„Astăzi au fost depuse patru cereri de recuzare și o cerere de neconstituționalitate a unui articol din constituție. Ședința fost amânată pentru mâine. Azi urma să fie audiat Platon însă nu s-a întâmplat acest lucru din cauza recuzărilor. Totul depunde de acțiunile lor”, a spus Băieșu. 

De celalată partea avocatul Ion Vîzdoagă a declarat presei că de la început, când a depus cererea pentru a i se permite să-l apere pe clientul său Veaceslav Platon, a întâlnit mai multe impedimente dar și încălcări de procedură. 

„La început mi-a fost repinsă cererea de a-l apăra pe Veaceslav Platon și de a-mi fi înmânate anumite documente ce se referă la drepturile și obligațiile învinuitului. Ulterior am am contestat ordonanța de respingere a procurorului Băieșu la șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari care până la urmă a acceptat-o. Am depus o plângere în adresa judecătorului de instrucție împotriva abuzurilor procurorului care a fost respinsă de aceea am avut temei pentru a înainta cererea de recuzare. Ulterior au fost constatate și alte încălcări, adică același judecător a examinat alte demersuri ale procurorului și a emis încheiere pe aplicarea de sechestru nu numai a lui Platon dar și pe averea părinților și copiilor acestuia. Toate cererile însă au fost respinse”, a declarat avocatul, care a menționat că platon insistă de fiecare dată ca el să fie audiat pentru a-și expune punctul de vedere cu privire la acele sume bănești care i se încriminează.

Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Măsurile au fost întreprinse în cadrul unui dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească.