Astăzi, la Chișinău, reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale, societății civile și ONG-uri din Republica Moldova s-au reunit în cadrul unei conferințe naționale pentru a discuta despre oportunitățile de finanțare a proiectelor în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). De asemenea, scopul evenimentului a fost de a identifica parteneri de proiecte și a cunoaște experiența României, Ungariei și Austriei în realizarea unor proiecte comune.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a subliniat importanța cooperării și sinergiei instituționale în vederea realizării eficiente a proiectelor de dezvoltare socio-economică a localităților țării noastre.

„Este o ședință de informare privind organizarea concursului de proiecte, în cadrul căruia  Republica Moldova ar putea beneficia de 5 mln de euro pentru proiecte transnaţionale. De asemenea, evenimentul constituie o platformă de comunicare ce oferă oportunități de identificare a partenerilor și are menirea să dinamizeze participarea țării noastre în cadrul programelor transnaționale și transfrontaliere finanțate de UE, inclusiv să promoveze și să încurajeze implementarea unor inițiative comune cu alte țări parte a Strategia UE pentru Regiunea Dunării”, a precizat Ministrul Vasile Bîtca, în mesajul de deschidere a conferinței.

Totodată, Vasile Bîtca a menționat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor are rolul de coordonator național al Strategiei în țara noastră și își asumă responsabilitatea coordonării activităților în realizarea celor 11 priorități ale SUERD.

Excelența Sa, Daniel Ioniță, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova a vorbit despre posibilitățile de consolidare a relațiilor de cooperare regională și beneficiile în cadrul SUERD.

„Strategia este un proiect politic european, un instrument inovator destinat dezvoltării socio-economice a localităților. În premieră această Strategie este deschisă și oferă posibilități de dezvoltare țărilor de pe continentul european care nu au aderat încă la Uniune. Există mai multe beneficii: avantaje economice pentru sectorul public și privat, sporirea competitivității, antrenarea actorilor naționali într-un nou format”, a menționat Excelența Sa, Daniel Ioniță.

La rândul său, Aneil Singh, Prim Consilier, Șef al Secției de Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Moldova a nominalizat instrumentele oferite de UE pentru inițiativele SUERD și a subliniat beneficiile unor asemenea programe.

„Strategia oferă detalii despre apelurile de fondurile mici existente în această macro-regiune, programul proiectelor strategice și desigur, Programul transnațional Dunărean 2014-2020. Vrem să transformăm Strategia în acțiune”, a precizat Aneil Singh.

Menționăm, în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării urmează a fi organizat un concurs al conceptelor de proiecte pentru domeniile: energie regenerabilă, cultură, turism, transport și mediu. Eligibili pentru participare în asemenea proiecte vor fi autoritățile publice locale, ONG-uri, Agențiile de Dezvoltare Regională din țara noastră ce vor dezvolta proiecte comune cu instituții similare din România și Ucraina.