DOC // Avocaţii din Moldova îi cer lui Vladimir Cebotari să curmeze abuzurile de la Penitenciarul 13
Perturbarea din ultima vreme a programului de lucru la Penitenciarului nr. 13, i-a făcut pe avocaţii din Moldova să ceară intervenţia ministrului Justiţiei pentru înlăturarea abuzurilor. O scrisoare în acest sens a fost semnată de către Uniunea Avocaţilor din Moldova.
Apărătorii cer „adoptarea unor măsuri urgente în vederea curmării isprăvilor abuzive ale unor angajaţi din sistemul penitenciar, abuzuri care depășesc orice limită şi provoacă avocaţii, în semn de protest, la acţiuni mai puțin ordinare de solidarizare profesională, manifestări publice şi boicotarea activităţilor procesuale".
De asemenea, „s-a cerut obligarea Departamentului Instituțiilor Penitenciare să stabilească şi să publice un orar clar al orelor de întrevedere a avocaților, care trebuie să corespundă cu orele și zilele de program al instituţiilor la nivel naţional, iar în cazuri excepționale și în zilele de odihnă, să amenajeze atâtea locuri sau încăperi, pentru întrevederi, câte solicitări sunt, fără a limita direct sau indirect numărul şi durata întrevederilor, mai cu seamă sub pretexte inventate, aşa cum s-a întâmplat la 01, 02 și 09 septembrie 2016".
Vedeți mai jos textul integral al scrisorii.
Astăzi, avocaţii Valeriu Pleșca și Veaceslav Iacob Țurcan spun că nu au fost lăsați să își vadă clienții, fiind impuși să îndeplinească o cerere pe care ei o cataloghează ca fiind „ilegală”.
Un alt caz s-a întâmplat pe data de 1 septembrie când reprezentanţii Peniteciarului nr.13 i-au interzis astăzi lui Ion Vâzdoagă - avocatul lui Veaceslav Platon ca să-şi vadă clientul. Aceştia i-au arătat cu degetul la un anunţ de pe uşă pe care scrie că "în legătură cu începerea noului an de învăţământ, activitatea zilnică a Penitenciarului nr.13, la data de 01.09.2016 va fi finisată la ora 15:00" [n.r. corect: finalizată, în loc de finisată].
Atunci ofiţerul de presă al DIP ne-a spus că spus: în conformitate cu codul muncii, femeile care au copii au mers să-i ia de la şcoală, dar programul penitenciarului nu s-a modificat. Doar femeile au putut pleca mai devreme, în rest toţi şi-au continuat munca la fel ca în celelalte zile lucrătoare. De fapt, anunţul a fost formulat greşit. Avocaţii au putut intra la deţinuţi".
Cazuri similare s-au întâmplat şi în zilele următoare, iar avocaţii spun că ele au început să devină "fenomen" după ce la '13 a fost dus omul de afaceri, Veaceslav Platon.