Femeia care a demisionat în timpul sarcinii și, la momentul nașterii copilului, nu are un loc de muncă nu poate fi privată de indemnizația de maternitate. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională, care a fost sesizată de avocatul unei reclamante, transmite IPN.

Reprezentantul acesteia a pretins că neacordarea îndemnizației de maternitate femeii care a lucrat o perioadă pe parcursul sarcinii şi a demisionat până să nască constituie un tratament discriminatoriu în raport cu gravidele care nu activează în general pe parcursul acestei perioade şi beneficiază de acest drept.

În argumentarea sa, Curtea Constituțională a menționat că aceste condiții creează o atitudine inechitabilă între soțiile care nu au lucrat deloc și cele care au lucrat parţial în ultimele 9 luni premergătoare concediului de maternitate. Deși, în ziua nașterii, cele două categorii de mame au același statut: de persoane întreținute, legislația prevede retribuție socială doar pentru soțiile șomere pe toată durata sarcinii.

În context, Curtea a subliniat că tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția Familiei.

De asemenea, Curtea a reiterat că statul este obligat să asigure un tratament echitabil între toate categoriile beneficiare de îndemnizație de maternitate.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.