(EXCLUSIV) „CV-ul penal” al unui șefuleț de la DOS cu 13 ani de carieră în MAI
Ion Sîrbu, șef de secție la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul INI, reținut recent pentru comercializarea drogurilor, are o carieră care abundă în dosare penale. Pe lângă multiplele sancțiuni pe care le-a primit pe parcursul anilor, pe numele lui Sîrbu au fost deschise un șir de dosare penale pentru constrângerea la declarații, depășirea atribuțiilor de serviciu, estorcarea de bani, bătaie, dar și dispariția a 7 kilograme de hașiș din propriul safeu, drogurile fiind, culmea, probe într-un dosar.
Potrivit surselor Deschide.MD, polițistul a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în 2001, iar după 12 ani de serviciu a fost concediat pentru neglijență și depășirea atribuțiilor de serviciu. La diferență de doi ani, Ion Sîrbu a fost reangajat la IGPunde a mai lucrat un an până a fost reținut, chiar dacă Curtea Supremă de Justiție a refuzat cererea acestuia prin care solicita să fie restabilit în funcție.
Polițistul reținut a fost suspendat de nenumărate ori din funcțiile pe care le deținea, fiind și sancționat disciplinar. În luna ianuarie 2007, prin ordinul MAI a fost sancționat cu mustrare aspră pentru pierderea legitimației de serviciu, în anul 2011 a primit avertisment pentru ignorarea și încălcarea cerințelor, în 2013 – mustrare pentru încălcarea disciplinei și tot în 2013 – concediere din MAI pentru neglijență și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Să revenim însă la dosarele care au fost deschise pe numele polițistului. Chiar dacă unele dintre acestea dau un semnal de alarmă, Ion Sîrbu a scăpat de fiecare dată basma curată, continuându-și munca de zi cu zi, ca și ilegalitățile anterioare.
Aceleași surse au mai precizat că în 2010 o persoană a fost agresată de Sîrbu chiar în comisariatul de poliție. Pe acest caz a fost imediat deschisă o cauză penală, cu nr. 2008018016, suspendată, însă, în luna martie.
Tot în 2010 colaboratorul Comisariatului General de Poliție Chişinău, Ion Sîrbu, este bănuit de reţinerea și ridicarea ilegală a unui automobil de model BMW X5. Ulterior, el a estorcat de la stăpânul automobilului suma de 1500 euro pentru eliberarea acestuia. La fel urmărirea penală a avut un sfârșit favorabil pentru Sîrbu. Cauza penală nr. 2009428168 a fost încetată în baza ordonanţei Procuraturii Botanica în luna iunie 2010.
O altă cauză penală, cu nr. 2012421636, deschisă pe numele lui Ion Sîrbu, a fost clasată după ce victima care ar fi fost bătută de polițist și-a retras plângerea.
Pe când deținea funcția de ofițer de investigație al Direcției antidrog, din cadrul INI, a mai fost deschisă o cauză penală pe numele lui Sîrbu, pentru că din safeul care se afla în biroul său au dispărut 7 kilograme de hașiș, acestea fiind probe în cadrul unei cauze penale documentate de acesta şi serveau drept corp delict. Cauza penală cu nr. 2013038171 a fost începută pe faptul încălcării de către Ion Sîrbu a prevederilor de procedură penală, manifestată prin netransmiterea organului de urmărire penală a corpurilor delicte, în termen de 24 ore de la momentul depistatării infracţiunii. Ulterior s-au efectuat percheziţii de către Procuratura Buiucani, care au stabilit dispariția drogurilor din safeul polițistului.
În acest caz, ofiţerul Sîrbu a fost concediat din cadrul IGP, în luna octombrie a anului 2013. Ulterior, polițistul a încercat să se restabilească în funcție pe calea contenciosului administrativ, însă Curtea Supremă de Justiţie nu a admis cererea polițistului. Acest lucru lasă de înțeles că Sîrbu a fost restabilit în 2015 ilegal, deţinând la moment funcţia de șef al unei secţii din cadrul DOS.
Cauza penală nr. 2016428039 a fost deschisă pe numele lui Ion Sîrbu pentru că acesta ar fi protejat un grup criminal organizat care era specializat în comercializarea heroinei. Polițistul primea bani pentru că supraveghea activitatea dealer-ilor de droguri dar și oferea informaţii despre o eventuală documentare a acestora de oamenii legii.
Existența acestor cauze penale, a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care a adăugat că unele sunt în procedură, iar altele au fost suspendate.
Potrivit surselor demne de încredere, pe parcursul carierei sale de om al legii, Ion Sîrbu era într-o relație strânsă de „parteneriat” cu mai multe persoane, bine cunoscute în lumea interlopă, cum ar fi Pruteanu Grigore, alias „Barada", care a fost reținut de procurori pentru comercializarea și punerea în circulație a drogurilor.
Aceasta nu este însă unica sa legătură cu traficanții de droguri, polițistul Ion Sîrbu „colabora” și cu Palacear Anatolie, care ar fi unul din cei mai de influenți dealeri de hașiș și heroină, de pe teritoriul capitalei, la fel aflat în vizorul serviciilor specializate în combaterea traficanților de droguri. Sursele mai comunică că un alt personaj apropiat lui Ion Sîrbu este Ion Țuțui care în ultima perioada de timp făcea rost de hașiș pentru Sîrbu. După reținerea polițistului însă, Țuțui a dispărut.
Amintim că în luna ianuarie Ion Sîrbu, care deține funcția de șef al unei secții de la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, a fost reținut pentru comercializarea drogurilor. Acesta vindea droguri contra unor sume ce variau între 170 și 510 euro.
Pentru infracțiunile respective, legislația prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 6 până 15 ani.