NATO își intensifică proiectele de sănătate în Republica Moldova
Asistentul Secretarului General al NATO, Sorin Docaru a vorbit a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova.org despre modul în care Republica Moldova, alături de alte patru state beneficiază de servicii medicale în cadrul proiectului „Telemedicina” implementat de Alianța Nord-Atlantică. Proiectul „Telemedicina” este parte a programului ,,Ştiinţă pentru Pace şi Securitate” al NATO la care a aderat și Republica Moldova.
Proiectul „Telemedicina” creează o legătură, prin folosirea mijloacelor de comunicaţie cele mai modern, între o persoană care are nevoie de ajutor medical, o persoană rănită, într-o situaţie de urgenţă, calamitate naturală, cutremur şi o expertiză aflată la distanţă, scrie Moldova.org
Sorin Docaru a declarat că Republica Moldova a depus cererea de participare în cadrul acstui proiect, iar a onorat această cerere.
„NATO răspunde la manifestările de interes ale partenerilor. Şi în acest caz, Republica Moldova care participă la mai multe proiecte în cadrul programului ,,Ştiinţă pentru Pace şi Securitate” şi a căpătat în ultimii ani o cunoaştere asupra priorităţilor acestui program, asupra proiectelor aflate pe agendă, aflând de acest proiect care era în pregătire, şi-a manifestat interesul de a participa. A fost o dorinţă a părţii moldovene, onorată de toţi partenerii aflaţi în acest proiect”.
Europa Liberă transmite că proiectul a fost lansat cu trei ani în urmă de Programul NATO Ştiinţă pentru Pace şi Securitate. Acum, acest a adus primele rezultate: un sistem multinațional de telemedicină ce permite circulaţia informaţiilor medicale prin satelit, cu o dublă utilizare în situații de criză civile şi militare, a fost lansat cu participarea a două state membre ale Alianţei (SUA şi România) şi trei partenere, inclusiv Republica Moldova (Ucraina, Finlanda).
Menționăm că Telemedicina este un produs digital aplicat în procesul de e-Transformare al sistemului de sănătate, care constă în oferirea serviciilor medicale prin intermediul Tehnologiilor Informaționale de Comunicare (TIC). Cu alte cuvinte, telemedicina, permite prestarea serviciilor medicale la distanță. „Dezvoltarea conceptului telemedicinei în Republica Moldova a început în anul 2003, dar abia în 2008 acestui domeniu i s-a acordat atenție sporită. În prezent, odată cu implementarea strategiei de e-Sănătate, putem vorbi despre o evoluție vertiginoasă a TIC în sistemul de sănătate”, este de părere Alexandru Roșioru, Șeful serviciului e-Transformare din cadrul Ministerului Sănătății.