Consiliul Superior al Magistraturii vine cu o reacție la materialul publicat astăzi de Deschide.MD privind filarea a unui  judecător de la Curtea de Apel, la indicațiile lui Platon.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, instituțuia consideră acţiunile persoanelor implicate în filajul judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău inadmisibile, ilegale, ce pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei.

Independenţa justiţiei este premisa statului de drept, ce constituie garanţia fundamentală a procesului echitabil, în cadrul căruia, judecătorul îşi exercită funcţia judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influenţe externe, sugestii, presiuni, ameninţări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv”, se menționează în comunicat.

Subsecvent, Consiliul Superior al Magistraturii anunță că apreciază activitatea desfăşurată de către organele de drept privind asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii.

Amintim că cel puțin patru persoane, cu antecedente penale, au fost reținute de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate, după ce ar fi pus la cale o schemă de filaj în interesele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Potrivit surselor Deschide.MD, majoritate dintre cei reținuți, sunt originari din raionul Căușeni, de unde este de baștină și Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din aturajul controversatului om de afaceri.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la Moldincombank, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu ASITO.

Detalii: „Interlopi reținuți de SIS în Chișinău. Ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel, la indicațiile lui Platon”