Se scumpesc lemnele de foc
Vreme se răceşte, iar vânzătorii profită din plin de faptul că lemnele sunt la mare căutare şi le-au scumpit cu aproape 20 la sută. În timp ce comercianţii motivează scumpirea prin cantităţile mici de lemn, autorităţile susţin că au dispus tăierea materialului lemnos aproape la aceleaşi cote ca şi în anul precedent, relatează Mesager.
Cei care nu au reuşit să-şi facă rezerve de cărbune şi lemne pentru această iarnă, vor trebui să scoată câte 100 de lei în plus din buzunare pentru fiecare ster de lemn. Vestea proastă este că preţurile ar mai putea creşte odată cu răcirea vremii. Mătuşa Alexandra din Drochia spune că adună toate vreascurile de prin gospodărie şi doar după aceea îşi procură şi ceva lemne.
„Mănunchi la mănunchi stâng şi beţe de răsărită, de porumb şi puţine lemne îmi cumpăr. Cărbune nu am cumpărat de câţiva ani, nu îmi ajung bani. Am copii, dar copiii au copiii lor şi greutăţile lor", a mărturisit pensionara.
Şi vecina ei, mătuşa Maria, se gândeşte cu teamă la sezonul rece. „Anul acesta a fost 800 lei, cred ca o să ajungă la o mie. Nu știm cu ce o să mai achităm lumina, medicamente trebuie să mai cumpărăm. Cred că o să îngheţăm anul acesta", a spus pensionara.
Ion Vartic este unul dintre puţinii comercianţi care vinde lemnele la preţul vechi, însă susţine că acestea se vor scumpi în timpul apropiat. „Deocamdată este acelaşi preţ, dar merge spre o majorare de 40 %, o paletă de lemn tăiat variază între 600 şi 650 de lei. Preţul depinde de calitate, lemn moale sau lemn tare", a explicat comerciantul.
Comercianţii mai spun că scumpirea este cauzată de deficitul de lemn. În acelaşi timp, responsabilii de la Agenţia „Moldsilva" susţin că în acest an cantitatea de lemn de pe piaţă va fi aproximativ aceeaşi ca şi în anii precedenţi.
„În 2016 noi asiguram 553 de mii de cuburi, dintre care 450 de mii este masă lemnoasă realizabilă, lemne de foc. O parte a fost realizată primăvara, restul a rămas pentru această toamnă, iar de la 1 ianuarie folosim lemne din planul pentru 2017. Comercianţii se folosesc de zvonul că lemne o să fie mai puţine, pentru a ridica preţurile la lemn", a menționat inginerul-șef al Agenţiei „Moldsilva", Alexei Palancean.
În comparaţie cu anul 2015, în anul curent „Moldsilva" a tăiat cu 13 mii de metri cubi de lemn mai puţin.